top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Fotocollage: Deze maand markeert de 40e verjaardag van operatie "Vrede voor Galilea"


Foto Moshe Milner via IDF-woordvoerderseenheid


Woensdagavond werd in Kiryat Shmona een saluut- en eerbetoonevenement gehouden ter gelegenheid van de 40e verjaardag van Operatie "Vrede voor Galilea".


Operatie "Vrede voor Galilea", ook bekend als de Eerste Libanonoorlog, was een militaire operatie die door Israël werd gelanceerd tegen Palestijnse terroristen in Zuid-Libanon op 6 juni 1982. Het doel van de operatie was een einde te maken aan de voortdurende terroristische aanvallen op burgers en gemeenschappen in het noorden van Israël en herstel van de rust in de regio. De operatie duurde meer dan drie maanden en eindigde op 29 september 1982.


Aan de ceremonie namen deel: de minister van Defensie van Israël, Benny Gantz, de IDF-chef van de generale staf, LTG Aviv Kohavi, de plaatsvervangend minister van Defensie van Israël, Alon Schuster, de directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Defensie, Generaal-majoor (res.) Amir Eshel, nabestaanden en andere gasten. De ceremonie omvatte toespraken van de minister van Defensie van Israël en de chef van de generale staf van de IDF.


Tijdens de bijeenkomst werd het openingscommando voorgelezen waarmee de toenmalige chef van de generale staf, wijlen LTG (res.) Rafael Eitan op 6 juni 1982 de opdracht tot de operatie gaf en waarvan de tekst hieronder staat afgedrukt:


IDF-soldaten ter land, ter zee, in de lucht en aan het thuisfront,


Na een lange periode van moorden, terroristische aanslagen en beschietingen op Israëlische gemeenschappen, begon de IDF met veldoperaties om terroristen en hun bases in Zuid-Libanon te lokaliseren.


Het doel van de operatie: afstand vijandelijke kanonnen en raketwerpers van Israëlische gemeenschappen.


Het is ons recht om in vrede en rust in Israël te leven, net als elk ander land. Iedereen die ons van dat recht probeert te beroven, zal de gevolgen van zijn acties onder ogen zien.


Dit is geen oorlog tegen Syrië, en het is niet onze bedoeling om de levens van de Libanese burgers die niet betrokken zijn bij terroristische activiteiten, schade toe te brengen of te verstoren.


De soldaten van de IDF zijn goed op de hoogte van het doel van de operatie en erkennen het belang van moreel gedrag in vijandelijk gebied.


De ogen van het publiek zijn momenteel gericht op de IDF-soldaten die opereren in het belang van de burgers van de staat Israël en Joodse gemeenschappen over de hele wereld, die ook een doelwit vormen voor deze moordenaars.


We zullen de operatie voltooien en terugkeren naar ons thuisland - sterker en de veiligheid en vrede herstellen voor de gemeenschappen in het noorden.


De commandanten zullen de inhoud van deze brief aan hun soldaten verspreiden.


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Foto Yaacov Saar via IDF-woordvoerderseenheid


Foto Ran Shamai via IDF-woordvoerderseenheid


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Foto Mickey Estell via IDF-woordvoerderseenheid


Foto Itay Amir via IDF-woordvoerderseenheid


Foto Micky Zarfati via IDF-woordvoerderseenheid


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Foto Yom Tov Tamir via IDF-woordvoerderseenheid

56 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page