top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Franse politie heeft vrouw gearresteerd voor antisemitische poster tijdens COVID-19 protest


Een vrouw houdt een plakkaat omhoog waarin president Emmanuel Macron en verschillende prominente joden worden veroordeeld als verraders tijdens een protest tegen COVID-beperkingen in Metz, Frankrijk op 7 augustus 2021. Foto Gérald Darmanin/Twitter


De politie in Frankrijk heeft een vrouw aangehouden voor het dragen van een bord dat algemeen als antisemitisch wordt beschouwd tijdens een demonstratie tegen COVID-19-noodmaatregelen, meldt Cnaan Lipshitz op JTA.


Cassandre Fristot, een activiste voor de extreemrechtse National Rally-partij, hield een bruine kartonnen poster omhoog tijdens de rally zaterdag in Metz waarin zij president Emmanuel Macron en verschillende bekende Joodse mensen als ‘verraders’ veroordeelde. Fristot, die haar bod in 2012 op een gemeenteraad op het National Rally-ticket verloor, wordt verdacht van het aanzetten tot jodenhaat, meldde Le Monde maandag.


Op de poster stond ook de vraag “maar wie?” met een van de letters versierd met duivelshoorns. Het vermeldde als verraders verschillende politici en zakenmensen die joods zijn of joodse wortels hebben, waaronder voormalig premier Laurent Fabius, voormalig minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn, regeringswoordvoerder Gabriel Attal, George Soros en filosoof Bernard-Henri Levy.

De demonstratie maakte deel uit van de wekelijkse demonstraties in Frankrijk tegen de coronapas die in Frankrijk moet worden getoond om toegang te krijgen tot winkeles, restaurants en veel andere openbare ruimten.


Antisemitische uitingen zijn al tijden gemeengoed tijdens deze demonstraties, maar deze keer ging de foto van Fristot, met de Franse vlag op de achtergrond viraal via sociale media en lokte krachtige veroordelingen uit van Franse toppolitici.


De minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin schreef op Twitter. "Antisemitisme is een strafbaar feit, geen mening en dergelijke uitingen zullen niet ongestraft blijven." "Deze poster is laakbaar".

102 weergaven0 opmerkingen

תגובות


bottom of page