israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Franz Kafka Collection bij de National Library of Israel online


Franz Kafka. Foto Nationale Bibliotheek van Israël


Na een intensief, jarenlang proces van conserverings- en restauratiewerkzaamheden, catalogisering en digitalisering, is de Franz Kafka-collectie van de Nationale Bibliotheek van Israël nu voor het eerst online te bewonderen en in te zien.

De collectie, een van de grootste in zijn soort, bevat tientallen manuscripten, notitieboekjes, persoonlijke brieven, tekeningen en meer.


Enkele nieuw gedigitaliseerde items zijn onder meer: drie verschillende conceptversies van Kafka's verhaal "Wedding Preparations in the Country", een notitieboekje waarin hij Hebreeuws oefende, honderden persoonlijke brieven, schetsen en tekeningen, reisverslagen, gedachten die hij aan zichzelf schreef en meer.


De collectie komt precies 97 jaar na de dood van de vooraanstaande auteur op 3 juni 1924 online. Ongeveer twee jaar zijn verstreken sinds het einde van een decennia lang internationaal juridisch gevecht over het Max Brod-archief, waaronder de Franz Kafka Papers, die naar de National Bibliotheek van Israël in Jeruzalem zouden gaan nadat rechtbanken in Israël, Duitsland en Zwitserland hadden bepaald dat het materiaal moet worden beschermd bij het NLI, waar het, in overeenstemming met de wensen van Brod, op de juiste manier zou worden bewaard en beschikbaar zou worden gemaakt voor het publiek.


Brod, een ervaren schrijver en componist, was een vertrouweling van Franz Kafka en is in de eerste plaats verantwoordelijk voor Kafka's succes als een van de meest invloedrijke schrijvers van de 20e eeuw, nadat hij veel van zijn werken na de dood van de auteur had gepubliceerd. De Kafka Papers worden beschouwd als een integraal onderdeel van het Max Brod Archief, en de grotere collectie materialen met betrekking tot de 'Prague Circle', waarvan Brod en Kafka lid waren.


De Nationale Bibliotheek van Israël bevat honderden persoonlijke archieven van vooraanstaande Israëlische en Joodse schrijvers, intellectuelen en publieke figuren, waaronder de meeste andere leden van de 'Cirkel', wier geschriften de hoop tonen dat hun papieren uiteindelijk bewaard zouden worden in de Nationale Bibliotheek. in Jeruzalem.


Volgens Oren Weinberg, directeur van de Nationale Bibliotheek van Israël, "speelt de Nationale Bibliotheek van Israël een sleutelrol bij het toegankelijk maken van de schatten van de staat Israël en het Joodse volk voor het grote publiek in Israël en de rest van de wereld. De Franz Kafka-kranten zullen zich nu voegen bij miljoenen andere items die we de afgelopen jaren online hebben gebracht als onderdeel van onze inspanningen om culturele bezittingen te behouden en door te geven aan toekomstige generaties.


Na vele jaren waarin deze papieren niet toegankelijk waren voor het publiek, zijn we er nu trots op gratis toegang te bieden tot dit archief voor wetenschappers en miljoenen Kafka-fans in Israël en over de hele wereld. "
57 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws