top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'From Russia with love' - een indringende column van Simon SoesanOpeens is er een nieuwe speler in het midden oosten: Jemen. Gisteravond laat, terwijl wij raketten verwachten uit Libanon, haalde de marine van de VS drie kruisraketten neer die uit Jemen werden afgeschoten. Daar ze nooit geland zijn, kunnen we alleen aannemen dat ze op ons land gericht waren, vanwege de route die ze aannamen en de hoogte die ze vlogen. De raketten waren waarschijnlijk van Russische makelij. Later vandaag zullen brokstukken meer kunnen bewijzen hierover.


Biden gaf zijn derde sterke speech gisteravond, waar hij de nadruk legde dat Amerika weer de wereldleider wil spelen. Niet alleen werd er hulp aan ons aangeboden, ook werd er hulp aangeboden aan Gaza. Tot nu toe zijn veel van de humanitaire hulpmiddelen zoals melk, meel en ander voedselsoorten ingepikt door Hamas en werden te koop aangeboden in de diverse supermarkten in de Gazastrook. Biden legde er de nadruk op dat Amerika zou verzekeren dat de nieuwe humanitaire hulp niet in handen van Hamas zal vallen. Zijn mond zal koekjes eten, zou mijn moeder gezegd hebben.


Meer dan 200 gijzelaars zijn op de Zwarte Zaterdag naar Gaza genomen. Niet alleen door Hamas, die hooguit een derde van de gijzelaars vasthoudt. De rest zijn gekidnapt door privépersonen, die waarschijnlijk deze gijzelaars zal verkopen aan de hoogste bieder, voornamelijk Iran. Mijn voorgevoel is dat de baby’s en kinderen nooit terug zullen keren en verkocht zullen worden als slaven. Dit is niet uit de lucht gegrepen: in het vluchtelingenkamp Zarqa in Jordanië worden bijna dagelijks kinderen weggehaald en verkocht aan rijke Arabieren, die daar in privéjets landen om die kinderen op te kopen – onder toezicht van de VN, die zegt er niets aan te kunnen doen. Ik wil er niet aan denken wat een Joods kind kan opleveren. Satellietbeelden laten zien dat er veel lijken nabij de grens tussen Gaza en Israel liggen, die niet worden opgehaald. We vermoeden dat ook dit gijzelaars zijn die afgemaakt zijn onderweg naar Gaza.


Wat er met de jonge vrouwen nu gebeurt en nog gebeuren zal laat ik aan uw eigen gedachten over: ik wil er niet aan denken.


Driehonderdduizend Israëli’s moesten uit de grensgebieden weggehaald worden. Een derde heeft niets meer: geen huis, geen kleding – alles is verbrand of opgeblazen. De rest moet weg om in leven te blijven vanwege raketten en mortieren die dagelijks worden afgeschoten.

Hier bij ons, in het noorden is het wat rustiger, maar Hezbollah schiet niet alleen raketten af, ze schieten antitankraketten af op huizen. Ook hier zijn de burgers verplaatst naar – voorlopig – veiliger oorden.


Ik krijg veel vragen over wat wij hier in Haifa doen. Ten eerste hebben we een “noodtas” klaarstaan: een tas die we meenemen als we naar de schuilkelder moeten rennen. In de moderne bouw heeft elk appartement een schuilkamer die bomvrij is. Ons gebouw is meer dan 50 jaar oud en heeft drie verdiepingen met zes appartementen. Wij wonen op de derde verdieping, dus hebben wij 3 verdiepingen naar beneden te rennen in geval van nood: we hebben daar 90 seconden voor – heel wat meer dan de 15 seconden die men rond Gaza heeft. Maar wat neem je mee als de kans bestaat dat je huis gebombardeerd wordt? Paspoorten, telefoons en opladers, water en toiletpapier – we hebben een toilet in de bunker. Vroeger namen we ook fotoalbums mee. Tegenwoordig is dat niet nodig, want alles staat op een Cloud. We slapen half gekleed, zodat we snel weg kunnen.


Omdat de Zwarte Zaterdag ons heeft geleerd dat de terroristen mogelijk met hanggliders proberen aan te vallen, hebben we nu gewapende nood troepen georganiseerd: mensen die in geval van nood gewapend de straten patrouilleren.


Onze straten zijn bijna leeg – ik wil er niet aan denken wat een economisch verlies we lijden – winkels zijn dicht en voornamelijk supermarkten en eterijen zijn open. En apothekers zijn open, want we houden van medicijnen.


Het is morgen twee weken sinds die gruwel dag. Nog steeds worden er stoffelijke overschotten gevonden die vreselijke verhalen vertellen. Hierdoor begrijpen we dat het niet om Palestina gaat – het gaat om pure Jodenhaat. Jarenlang was hier de conceptie dat Hamas zich wilde rehabiliteren en een politieke macht wilde worden. We lieten zelfs toe dat er elke maand 30 miljoen dollar contant werd geleverd uit Qatar in Gaza “om de ambtenaren te betalen.” Het is duidelijk dat we in de maling werden genomen.


De komende uren zijn beslissend: er gaat iets gebeuren van onze kant – hoe of wat moeten we maar zien. Duidelijk is dat er na deze oorlog geen Hamas meer zal bestaan in Gaza: wij willen complete rust en niets anders.


Omdat de Hamas zo populair is in Europa mogen ze daar maar te keer gaan – hier is het verboden.


606 weergaven1 opmerking

1 commento


a.vanos
20 ott 2023

Hoop dat het snel voorbij is, met dat tuig

Mi piace
bottom of page