top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ga je naar het strand? Plan je een wandeling? Wees voorbereid: mannen zullen veel hongeriger zijn!


Screenshot YouTube


Een nieuwe studie van de Universiteit van Tel Aviv onthult dat blootstelling aan de zon de eetlust bij mannen verhoogt, maar niet bij vrouwen. Uitgevoerd op laboratoriummodellen, ontrafelt de studie de verschillen tussen mannen en vrouwen in de activering van het metabolische mechanisme.


De onderzoekers leggen uit dat bij mannen van zowel diersoorten als mensen, blootstelling aan de zon een eiwit genaamd p53 activeert, om eventuele DNA-schade in de huid te herstellen die door de blootstelling zou kunnen zijn veroorzaakt. De activering van p53 signaleert het lichaam om een ​​hormoon genaamd 'ghreline' te produceren, dat de eetlust stimuleert. Bij vrouwen blokkeert het hormoon oestrogeen de interactie tussen p53 en ghreline en katalyseert het bijgevolg niet de drang om te eten na blootstelling aan de zon.


De baanbrekende studie werd geleid door prof.dr. Carmit Levy en promovendus Shivang Parikh van de afdeling Humane Genetica en Biochemie aan de Sackler Faculteit der Geneeskunde van de TAU. Het werd uitgevoerd in samenwerking met vele onderzoekers in Israël en wereldwijd, waaronder medewerkers van Tel Aviv Sourasky (Ichilov), Assuta, Meir en Sheba Medical Centers, samen met Dr. Yiftach Gepner en Dr. Lior Bikovski van TAU's Sackler Faculty of Medicine, en Prof. Aron Weller van de Bar-Ilan Universiteit. Het artikel is gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature Metabolism.


De studie was gebaseerd op epidemiologische gegevens verzameld in een jaar lang onderzoek naar de eetgewoonten van ongeveer 3.000 Israëli's van beide geslachten, inclusief zelfrapportages van studenten die tijd in de zon hadden doorgebracht, gecombineerd met de resultaten van een genetisch onderzoek in een laboratoriummodel. De bevindingen identificeren de huid als een primaire regulator van energie en eetlust (metabolisme) in zowel laboratoriummodellen als mensen.


De onderzoekers leggen uit dat er een dramatisch metabool verschil is tussen mannen en vrouwen, wat zowel hun gezondheid als hun gedrag beïnvloedt. Tot nu toe is echter niet vastgesteld of de twee geslachten verschillend reageren op omgevingsfactoren zoals blootstelling aan UV-straling van de zon.


Prof. Levy: "We onderzochten de verschillen tussen mannen en vrouwen na blootstelling aan de zon en ontdekten dat mannen meer eten dan vrouwen omdat hun eetlust is toegenomen. Onze studie was de eerste geslachtsafhankelijke medische studie die ooit is uitgevoerd naar blootstelling aan UV, en voor de eerste tijd werd het moleculaire verband tussen UV-blootstelling en eetlust ontcijferd. Geslachtsafhankelijke medische onderzoeken zijn bijzonder complex, omdat er twee keer zoveel deelnemers nodig zijn om statistisch significante verschillen te vinden."


Prof. Levy concludeert: "Als mens hebben we onze furand afgeworpen, waardoor onze huid, het grootste orgaan in ons lichaam, wordt blootgesteld aan signalen uit de omgeving. Het eiwit p53, dat in de huid wordt aangetroffen, herstelt schade aan het DNA veroorzaakt door blootstelling aan de zon, maar het doet meer dan dat. Het geeft ons lichaam een ​​signaal dat de winter voorbij is en dat we in de zon zijn, mogelijk ter voorbereiding op het paarseizoen. Onze resultaten bieden een bemoedigende basis voor meer onderzoek, zowel bij mensen metabolisme en mogelijke op UV gebaseerde therapieën voor metabole ziekten en eetluststoornissen."


218 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page