top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nederlandse regering gaat alsnog geld overmaken aan de Palestijnse organisatie UAWC


Minister Kaag. Screenshot YouTube


Uit een brief aan de leden van de Tweede Kamer blijkt dat minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking alsnog geld gaat overmaken aan Palestijnse boeren en tuinders via een 'consortiumpartner' van de Palestijnse organisatie UAWC. de ngo waarvan in Israël twee leden zijn opgepakt wegens betrokkenheid bij de moord op Rhina Shnerb,17.

De Israëlische NGOMonitor zet hier grote vraagtekens bij en zei tegen mij in een telefoongesprek "hier wordt een truc gebruikt om via een omweg alsnog geld over te maken".


Op 5 mei heeft Israël de EU en diverse Europese landen informatie gezonden over vermeende banden tussen Palestijnse organisaties, waaronder het UAWC, en de door de Europese Unie tot terroristische organisatie aangemerkte Popular Front for the Liberation of Palestine (PLFP).


Naar aanleiding van de door Israël verstrekte informatie vindt er door het EU Bureau voor Fraudebestrijding “OLAF” een onderzoek plaats en zal het uit voorzorg ook nader onderzoek doen naar twee organisaties die de EU rechtstreeks financiert.


Echter de informatie betreffende de door Nederland indirect gefinancierde organisaties is door het ministerie van Buitenlandse Zaken zelf getoetst en biedt geen concreet bewijs van banden met PFLP.


In de brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Kaag o.a. :"De bevriezing van financiering betekende echter tevens dat er ook betalingen zijn aangehouden voor werkzaamheden die door aannemers en boeren zijn gemaakt vóór het Nederlandse besluit op 9 juli 2020. Het gaat hierbij om activiteiten die vallen binnen het project, zoals het aanleggen van een weg, het nivelleren van land of het aanleggen van een irrigatiesysteem. Deze aanzienlijke openstaande rekeningen kunnen bij nog langer uitstel van betaling leiden tot aanzienlijke economische schade voor de boeren en ondernemers, te midden van de COVID-19 pandemie. Het gaat om totaal 292.088 EUR voor activiteiten die door aannemers en boeren vóór de bevriezing zijn verricht."


"Het ministerie heeft samen met de post onderzocht of betalingen aan de aannemers en boeren alsnog gedaan kunnen worden op zo’n manier dat kan worden gegarandeerd dat de eventuele betalingen niet via UAWC lopen. Er is vastgesteld dat de betaling kan geschieden via een consortiumpartner van UAWC, waarbij er geen sprake zal zijn van betaling aan of via UAWC. Een externe auditor zal die betalingen vooraf en achteraf toetsen". aldus de minister in haar brief.


NGOMonitor zet echter grote vraagtekens bij de brief van de minister, want zeggen zij:

1) de verstrekte informatie over banden tussen UAWC en de PFLP is nog in onderzoek bij de EU en dat heeft ook betrekking op indirecte steun, die twee zaken staan niet los van elkaar.

2) Het is NGOMonitor een raadsel wat de minister bedoelt met "consortiumpartner van UAWC", volgens NGOMonitor zijn er geen onafhankelijke consortiumpartners verbonden aan UAWC.

3) Uit eerder door NGOMonito2 aan de Nederlandse regering gezonden materiaal blijkt dat UAWC wel degelijk banden met de terreurorganisatie PFLP heeft.


Al met al een zaak met veel vraagtekens. De brief kunt u via deze link lezen.


UPDATE: Veelzeggend is het antwoord van mevrouw Kaag op een vraag parlementair verslaggever Ernst Lissauer van de omroep ON, oordeel zelf:
7.629 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Henk Vantgekkenhuis
Henk Vantgekkenhuis
May 19, 2021

Het lijkt Rutte wel, Veel praten maar om de pot heen draaien en op het moment dat het moeilijk wordt wegwezen.

Like

An Gosy
An Gosy
May 19, 2021

Oh oh pas op voor het KAAGmens.

Like
bottom of page