top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Geboren in een ambulance die door Belgische Holocaust overlevenden was geschonken


Foto via MDA


Overlevenden van de Holocaust Simon Lipczyc en Augusta Suzanna Lipczyz-Brand maakten slechts 8 maanden geleden Aliya vanuit België naar Israël. Ze zochten een goed doel in Israël waaraan ze graag een grote donatie wilden doen.


Na enige tijd en nadenken besloten ze een ambulance te doneren aan Magen David Adom. Hun kleinzoon, Senior EMT en MDA-vrijwilliger Avraham Applebaum, bestuurt de ambulance die door zijn grootouders is geschonken.


Tijdens een routinedienst in de ambulance werd Avraham samen met MDA-vrijwilliger Yael Malka gebeld naar een vrouw in vergevorderde stadia van de bevalling bij de Eli Junction. De bevalling ging door, totdat er een gezond meisje werd geboren uit gelukkige ouders Avraham en Meital Miara.


Toen de opgewonden ouders het bijzondere verhaal hoorden van Holocaustoverlevenden die een ambulance schonken, en het feit dat de ambulance wordt bestuurd door hun kleinzoon, besloten ze hun zevende dochter Neta te noemen - een naam die verwijst naar het planten van wortels - als gebaar naar de Holocaust overlevenden die vastbesloten waren om sterke wortels te planten en goede daden te verrichten in het Land van Israël.


Er vond een ontmoeting plaats tussen de ouders van de pasgeboren baby, de MDA EMT die haar afleverde, en zijn grootouders die de ambulance schonken waar Neta werd geboren.


Avraham Applebaum, kleinzoon van de donateurs en MDA Senior EMT: "Mijn grootouders hebben enige tijd gedebatteerd over welk goed doel ze konden doneren. Na lang nadenken belde mijn grootvader me op en liet me zijn gele ster zien, vertelde me over de Nazi's die ons probeerden te vermoorden in de Holocaust, en precies het tegenovergestelde wil hij levens redden in Israël en een ambulance schenken aan MDA. Na de bevalling die in de ambulance plaatsvond, vertelde ik mijn grootvader het verhaal en hij was erg emotioneel 'De reden dat we deze ambulance hebben geschonken, was juist voor dit soort momenten.' Het was een heel bijzonder moment."


Avraham Miara, de opgewonden vader: "We hebben gevraagd om de grootouders en hun kleinzoon te ontmoeten - gewoon om onze waardering voor deze speciale familie te tonen. We noemden de baby Neta, om de diepe wortels te markeren die in de staat Israël zijn geplant, en als dank aan de familie. Het was een heel bijzondere en emotionele ontmoeting."


Dit verhaal verscheen eerder op de website van het Magen David Adom (MDA)83 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page