top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Geen foto's, geen toast, in 30 minuten was overdracht van premierschap gedaan

Bijgewerkt op: 15 jun. 2021


President Rivlin (M), premier Bennett (L) en plaatsvervangend premier / minister van Buitenlandse Zaken Lapid (R). Foto Haim Zach / GPO


Een zeer ongebruikelijke overdracht van het premierschap vond zojuist rond 2 uur in Israël plaats. Nu oppositieleider Benjamin Netanyahu, hield een werkvergadering met zijn opvolger Naftali Bennett op het kantoor van de premier in Jeruzalem en zorgde ervoor dat die na ongeveer een half uur was afgelopen, omdat hij voordat tijdstip een vergadering had gepland met de andere leiders van de oppositie in de Knesset.


Het was een kille bedoening, zo werden er door Netanyahu en Bennett geen verklaring afgelegd, weigerde Netanyahu een toast uit te brengen, zoals te doen gebruikelijk en was er ook foto moment.


Ondertussen gebeurde er op andere ministeries ook van alles, zo zeiden de drie aftredenede ultraorthodoxe ministers dat "ze hoopten dat de regering Bennett gauw zou vallen".


Op het ministerie van Justitie prees procureur-generaal Avichai Mandelblit, tijdens de ceremonie waarin de nieuwe minister Gideon Sa'ar werd verwelkomd, de vertrekkende minister van Justitie Benny Gantz.


"Je stond als een bakstenen muur om de pogingen om de status van de procureur-generaal te ondermijnen te dwarsbomen", zegt Mandelblit tegen Gantz.


Tegen de nieuwe minister van Justitie, Gideon Sa'ar, zei Mandelblit: “Het is geen geheim dat het ministerie van Justitie een periode van instabiliteit heeft doorgemaakt. Je staat voor veel uitdagingen. Wij staan ​​hier tot je beschikking.”


De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, zei tijdens de overdracht dat hij belooft de banden met de Democratische Partij in de Verenigde Staten te herstellen, waarbij hij de afgetreden regering de schuld gaf van het beschadigen van de relatie van Israël met de Democratische partij die momenteel het Amerikaanse presidentschap, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden controleert.


Yair Lapid (L) en Gaby Askhkenazi. Foto via Israëlische ambassade in Nederland


Lapid beloofde ook dat Israël de banden met zijn regionale buren zal versterken, inclusief de nieuwe bondgenoten in de Golf – de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein – evenals oudere bondgenoten Jordanië en Egypte.


“We moeten doorgaan met de ontwikkeling die begon met de Abraham-akkoorden. Om te werken aan het versterken van de vrede met de Golfstaten, met Egypte en met Jordanië”, zegt hij. “We zullen werken aan het ondertekenen van overeenkomsten met meer landen in de regio en daarbuiten. Het is een proces, het zal niet in een dag gebeuren, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken zal die inspanningen coördineren.”


Verder wil Lapid de banden met de Joden in de diaspora verbeteren, die zijn de laatste jaren onder Netanyahu verslechterd.


“Joden uit alle stromingen, hervormingsgezinde, conservatieve en orthodoxe, zijn onze familie. En familie is altijd de belangrijkste relatie, en degene waaraan meer moet worden gewerkt dan aan welke andere dan ook,” aldus Lapid.
67 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page