top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Geen medicijnen meer nodig, hier is de kleine pil die gewichtsverlies bevorderd


Epitomee creëerde een medicijnvrije pil die gewichtsverlies stimuleert met behulp van een mechanisch apparaat dat opblaast in de maag. Foto met dank aan Epitomee via ISRAEL21c


De markt voor gewichtsverlies is, woordspeling misschien bedoeld, enorm. In de afgelopen jaren is er vooruitgang geboekt met afslankmedicijnen, maar veel daarvan omvatten pijnlijke injecties en een hele reeks bijwerkingen.


Een Israëlische startup stelt ondertussen mensen die geïnteresseerd zijn in het verliezen van een matige hoeveelheid gewicht in staat om een ​​pil te slikken waardoor ze zonder drugs een vol gevoel krijgen.


"Het idee was om een ​​product te ontwikkelen dat door de mond kan worden ingeslikt en dat zich in de maag opent om druk uit te oefenen op de maagwand en zo een verzadigd gevoel te geven", vertelt Dr. Dan Hashimshony, CEO van Epitomee, aan ISRAEL21c .


"Dat is iets dat gemakkelijk gezegd is, maar het waarmaken is een hele uitdaging."


Het idee werd geopperd in een groep onder leiding van uitvinder en ondernemer Shimon Eckhouse, bij wie Hashimshony zich zo'n zeven jaar geleden voegde. Ze concentreerden zich op tal van technologieën totdat ze een keuze maakten die ervoor zorgt dat de pil in de maag opzwelt en uiteenvalt in het spijsverteringsstelsel.


"Het kostte ons een paar jaar, en we brachten het idee naar voren en concentreerden ons op één technologie. We begrepen dat het weliswaar belangrijk is om een ​​product te ontwikkelen dat zich in de maag kan opblazen, maar dat het ook perfect en onmiddellijk van het lichaam moet scheiden”, legt Hashimshony uit.


"Hier moesten we de uitdaging aangaan om een ​​groot apparaat te ontwikkelen - elk van de zijden is meer dan 5 cm lang - dat een tijdje kan blijven zitten, maar binnen enkele minuten uiteenvalt in kleine deeltjes wanneer het de darmen bereikt."


Absorberen, opblazen, desintegreren

De winnende oplossing was het gebruik van een aantal polymeren met tegengestelde eigenschappen, zegt hij.


Polymeren in de pil absorberen water en andere vloeistoffen uit de maag, scheiden zich vervolgens en openen zich zodanig dat elke korrel 100 keer zijn oorspronkelijke grootte opblaast.


“Al die polymeerkorrels zitten in een omhulsel. Aan de ene kant zorgt deze omhulling ervoor dat er water in kan komen, maar aan de andere kant houdt het de uitzettende polymeren op een bepaalde manier vast”, zegt Hashimshony.


Door deze combinatie van een relatief hard omhulsel en een inwendige substantie die uitzet ontstaat een vooraf bepaalde vorm, in dit geval een soort driehoek.


Epitomee-CEO Dan Hashimshony. Foto door Ofer Harari via ISRAEL21c


"Als het zich in de maag opent, is het grootste deel van het apparaat eigenlijk water. Wanneer het zijn volledige vorm bereikt, is het voor 97 procent uit water. We gebruiken slechts 3% materiaal om iets heel dramatischs in de maag te creëren”, merkt hij op.


“Op basis van de PH-waarden van de darmen valt het uitwendige polymeer binnen enkele ogenblikken uiteen, en het inwendige materiaal stroomt door het spijsverteringsstelsel en verlaat het op natuurlijke wijze. Deze hele combinatie maakt ons product mogelijk.”


Op weg naar de markt

Het mechanische afslankapparaat van Epitomee is in klinische onderzoeken meer dan 100.000 keer ingeslikt. Het is goedgekeurd door de Europese en Israëlische regelgeving en het bedrijf is van plan om in de komende maanden toestemming te vragen aan de FDA.


In eerste instantie moet het product worden voorgeschreven, maar het bedrijf voorziet een eventuele vrij verkrijgbare oplossing voor iedereen die ongeveer 10 tot 30 pond wil verliezen.


Tot 2020 werd het in Caesarea gevestigde bedrijf gefinancierd door durfkapitaalfondsen en particuliere investeerders. In 2020 ontving het $ 17 miljoen van Nestle Health Science, dat zijn distributiepartner is geworden. In 2021 haalde het $ 50 miljoen op op de Tel Aviv Stock Exchange.


“Wat uniek is, is dat onze technologie de enige is die al deze mechanische acties in het spijsverteringsstelsel kan uitvoeren en ook via de mond kan worden ingenomen. Deze acties, zoals trekken, duwen, dragen en lossen van vracht, kunnen allemaal zeer substantiële klinische betekenis hebben”, merkt Hashimshony op.


"In feite is er geen ander product ter wereld dat zo'n object en zo'n actie produceert door één pil te slikken", zegt hij.


Gewichtsverlies is slechts de eerste toepassing van Epitomee's ongebruikelijke technologische platform voor mechanische acties in de darm.


De kleine pil zou bijvoorbeeld “een lading kunnen dragen en deze vervolgens in elk deel van het spijsverteringsstelsel kunnen ontladen, volgens onze specificaties. Het afslankproduct gebruikt slechts een deel van deze eigenschappen”, zegt Hashimshony.


Epitomee heeft een productielijn in Caesarea en binnenkort opent er nog een in Sderot.


“We zijn onze productielijnen aan het opzetten en gereed aan het maken voor de markt in afwachting van onze wettelijke goedkeuringen, en dan gaan we zoveel mogelijk produceren en verkopen. Afgezien daarvan hebben we een zeer ontwikkelde R&D-afdeling die werkt aan het gebruik van hetzelfde platform voor andere toepassingen, bijvoorbeeld het inbrengen van medicijnen in de dikke darm.”


Klik hier voor meer informatie.


361 weergaven0 opmerkingen
bottom of page