top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Geestelijke gezondheid van ziekenhuismedewerkers lijdt door stress door coronapandemie


Screenshot YouTube


Nieuw onderzoek van het Hadassah Medisch Centrum en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem laat echter zien dat het erger is dan we dachten: toegenomen stress en angst door de pandemie is niet beperkt tot artsen en verpleegkundigen, maar heeft ook hulppersoneel getroffen, zoals onderhoudspersoneel en beheerders, ook.


Bovendien lijkt de stress niet te verminderen tijdens rustperiodes, zoals de tijd tussen de eerste en tweede Covid-golf in Israël, toen het onderzoek werd uitgevoerd.


Dr. Yael Bar-Zeev en Dr. Nir Hirshoren van de Braun School of Public Health en Hadassah Medical Center van de Hebreeuwse Universiteit, samen met Dr. Michal Shauly-Aharonov van het Lev Academic Center en Prof. Yehuda Neumark van de Hebreeuwse Universiteit, ondervroegen bijna 1.000 ziekenhuismedewerkers.


De onderzoekers ontdekten dat meer dan de helft (59%) een toename van stress rapporteerde.


Van de 1.000 ondervraagde werknemers waren er 132 rokers. Een derde (35%) zei dat ze tijdens de pandemie elke dag meer sigaretten opstaken.


Door de pandemie gestreste deelnemers sliepen ook minder, waarbij 28% veranderingen in de slaapduur rapporteerde sinds Covid-19 zijn piekerige kop opstak.


De studie, gepubliceerd in Nicotine and Tobacco Research, was uniek omdat vergelijkbare wereldwijde onderzoeken zich hebben gericht op stressniveaus onder de algemene bevolking tijdens de vroege lockdowns, terwijl de nieuwe studie zich richtte op professionals in ziekenhuizen tijdens een relatief langzamere periode (mei 2020) toen het aantal Covid-19-besmettingen en -doden was laag.


Afzonderlijke onderzoeken hebben het verband tussen roken en Covid bevestigd. Uit een Nederlands onderzoek dat in juli 2020 werd gepubliceerd, bleek dat 19% van de rokers meer rookte vanwege Covid-stress. Wel gaf 14% aan in dezelfde periode minder te roken.


In Frankrijk meldde 27% van de rokers dat ze hun tabaksgebruik in de loop van maart-april 2020 hadden verhoogd. Uit een Amerikaans onderzoek van april 2020 bleek dat rokers 30% vaker roken. In het VK meldde 25% meer te roken dan normaal. De meest genoemde reden voor de toename was verveling (48,6%) gevolgd door stress (43,2%).


Bar-Zeev merkte op dat het nodig is om alle ziekenhuismedewerkers geestelijke gezondheidsondersteuning te bieden als onderdeel van de pandemische reactie.


“Veel rokers zullen op dit moment niet ontvankelijk zijn voor stopprogramma's. Aangezien de pandemie echter geen tekenen van ophouden vertoont, moeten ministeries van Volksgezondheid en ziekenhuizen de geestelijke gezondheid van hun werknemers serieus nemen en al hun personeel stress-coping-ondersteuning bieden, zelfs degenen die niet achter de brancard of met een scalpel in de hand zitten ', voegde Bar-Zeev eraan toe.


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page