top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Gegevens slachtoffers Holocaust door Yad Vashem en andere Joodse musea online gezet


De Hall of Names in het Yad Vashem Holocaust-museum in Jeruzalem. Foto David Shankbone/Wikimedia Commons


Een zegen voor geleerden en amateuronderzoekers zijn de gegevens van Yad Vashem, de Holocaust-autoriteit van Israël, die nu openbaar beschikbaar zijn via JewishGen, de grootste Joodse genealogische onlinebron in zijn soort, meldt JTA.


De overeenkomst die dinsdag is aangekondigd door Yad Vashem en het Museum of Jewish Heritage/A Living Memorial to the Holocaust in New York, een dochteronderneming van JewishGen, biedt gemakkelijke toegang tot miljoenen namen die in de database van Yad Vashem worden herdacht.


' Pages of Testimony ' documenten die sinds de jaren vijftig door Yad Vashem zijn verzameld, bevatten de namen, biografische details en, indien mogelijk, foto's van zo'n 2.700.000 mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Holocaust zijn omgekomen. Yad Vashem's Namen Database herdenkt in totaal meer dan 4.800.000 Joodse slachtoffers. Onderzoekers kunnen deze gegevens nu opvragen via een directe zoekopdracht binnen JewishGen.


"De getuigenispagina's van Yad Vashem kunnen de enige informatie bevatten over iemand die in de Shoah is vermoord, maar onderzoekers weten misschien niet dat ze op hun website moeten kijken", zei Avraham Groll, uitvoerend directeur van JewishGen, tegen de New York Jewish Week. Onder de nieuwe overeenkomst zullen de zoekresultaten van Yad Vashem automatisch verschijnen binnen JewishGen.


"Door deze kostbare documenten via JewishGen beschikbaar te stellen, kan de bredere Joodse gemeenschap gemakkelijker de namen van familie en vrienden onderzoeken die tijdens de Holocaust zijn vermoord", zegt Jack Kliger, president en CEO van Museum of Jewish Heritage.


Hoewel het materiaal individuen kan helpen vermiste familieleden te identificeren of een ingekorte stamboom te herstellen, hoopt Yad Vashem ook dat onderzoekers zullen helpen de hiaten in zijn eigen gegevens op te vullen.


" Meer dan een miljoen Holocaustslachtoffers moeten nog worden herdacht in Yad Vashem", zegt Alexander Avram, directeur van Yad Vashem's Hall of Names, in een verklaring. "Door de bekendheid van ons streven via JewishGen te vergroten, zal de genealogische gemeenschap een belangrijke rol kunnen spelen bij het toevoegen van een groot aantal pagina's met getuigenissen in de komende jaren."


De records zijn toegankelijk via de JewishGen Holocaust-database.


108 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page