israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Generaal-majoor Levia Bekaa over de uren voor de arrestatie van de terroristen


Foto IDF-woordvoerder


De mannen en vrouwen van het Levia Bekaa bataljon trokken voor de tweede keer in een maand tijd het hart van de stad Jericho binnen, met speciale eenheden. Ze gingen op een gevaarlijke operatie om terroristen gevangen te nemen, en ook deze keer keerden ze met de terroristen naar huis terug.


48 uur nadat ze de aanval hadden uitgevoerd op het kruispunt van Araba, waarbij wijlen Ilan Ganels werd gedood, werden de verdachten van het uitvoeren van de aanval opgepakt in een schuilplaats in het vluchtelingenkamp Aqbat Jaber in Jericho.


"We bereikten ze snel - het was een snelle sluiting van de cirkel", zegt luitenant-kolonel Ariel Barbi, van de Bekaa Levia Brigade, "vanaf het moment dat we op de hoogte zijn van de aanval, voeren we samen met de samenwerkingselementen de gevechtsprocedure uit. De verbinding met de politie, MGB en Shin Bet wordt snel doorgesproken - zodat we begrijpen wat er gebeurt en we ons een exact beeld vormen van de situatie."


Bij de aanslag, die afgelopen maandag plaatsvond, schoten terroristen vanuit een rijdende auto op drie Israëlische voertuigen, waarna ze richting Jericho vluchtten en zelfs hun voertuig bij de achteringang van de stad in brand staken. Volgens de generaal-majoor was binnen een paar uur de identiteit van de terroristen al bekend. Na het uitladen van de camera's en het verzamelen van het materiaal, wat 24 uur duurde, was ook de locatie van de terroristen bekend.


"We gebruikten een techniek van zorgvuldige controle bij de uitgangen van de stad Jericho om ze te vinden," herinnert hij zich, "we wilden de kloof verkleinen totdat we de persoon bereikten die de aanval uitvoerde, we wisten dat als ze naar Nablus gingen of Jenin, het zou ingewikkelder zijn. We bleven opereren tot het nieuws van het goud arriveerde - en toen gingen we Jericho binnen.'


Foto IDF-woordvoerder


Voordat ze het vluchtelingenkamp binnengingen, bereidden de troepen zich voor op verschillende scenario's - een daarvan was de ontmoeting met terroristen, zoals ze slechts drie weken eerder meemaakten. "We hebben gesproken over het feit dat er een mogelijkheid is dat dit nog een keer gebeurt," deelt hij, "er was een zorgvuldige planning om te voorkomen dat degenen die niet betrokken waren schade zouden oplopen. Bij het werken in een vluchtelingenkamp met andere eenheden is veel voorzichtigheid vereist."


Zodra de indicatie van de inlichtingendienst zeker was, vertrokken ze. In tegenstelling tot veel van de activiteiten in de sector, gebeurde deze activiteit op klaarlichte dag. Ze kwamen de stad binnen samen met Dovdevan eenheid en de politie, en hun taak was om de locatie te isoleren terwijl ze het gebied scanden.


Foto IDF-woordvoerder


Terwijl de troepen van de Bekaa Leviathan in hun sector opereerden, voerden Dovdvan strijders een 'snelkookpan' uit om de terroristen uit het gebouw te krijgen waar ze zich schuilhielden. Binnen een paar minuten kwamen ze met opgeheven handen naar buiten en wezen op het pistool waarmee ze de aanval hadden uitgevoerd. Tegelijkertijd probeerden twee terroristen die deel uitmaakten van de ploeg te ontsnappen op een scooter, en de troepen hielden hen tegen.


In totaal zijn vier verdachten aangehouden, van wie er één wordt verdacht van de schietpartij. Luitenant-kolonel Barbi deelt: "Het is een goed gevoel omdat je je realiseert dat je een cirkel sluit en dat hij geen pijn meer zal doen omdat hij in onze handen is."


Foto IDF-woordvoerder


Aan het einde van de arrestatie stond de stad onder streng toezicht en keerde het terug naar normaal. "Inspecties van de stad hebben een enorme betekenis in humanitaire en economische contexten", legde de generaal-majoor uit, "we willen de inspecties zo snel mogelijk beëindigen om de vrede daar te bewaren."


"Er is hier een geweldig bataljon dat operationeel en belangrijk werk doet", besluit hij, "er is een beloning voor hun werk en hun actie - het vertrouwen dat ze brengen wordt bewezen in het veld, ik ben erg blij en trots op mijn krijgers en de prestaties die ze brengen."


126 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws