top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Georganiseerde misdaadeenheid van de politie houdt leiders van de demonstraties in de gaten


Screenshot YouTube


De Israëlische politie blijkt de eenheid in die zich over het algemeen bezighoudt met zware misdaden en criminele organisaties, in te zetten om leidende activisten in de protestbeweging tegen de plannen voor gerechtelijke herziening van de Israëlische regering te onderzoeken en in de gaten te houden.


Verschillende leiders van de demonstraties zijn vorige week tijdens protesten aangehouden en ondervraagd op verdenking van verstoring van de openbare orde. Tijdens hun verhoor kregen ze documentatie van zichzelf waaruit bleek dat de politie speciale bewakingsmethoden tegen hen gebruikte.


Naast eenheden voor zware criminaliteit gebruikt de politie centrale eenheden, die informatie over protesten doorgeven aan eenheden in de omgeving van Tel Aviv, om activisten te ondervragen. Politie-informatie-eenheden houden voortdurend sociale media en WhatsApp-groepen in de gaten die worden gebruikt door activisten van de protestbeweging. Dit zijn geavanceerde maatregelen die vergelijkbaar zijn met die tegen demonstranten tijdens de zogenaamde Balfour protesten tegen Netanyahu tijdens zijn laatste termijn als premier, aldus Haaretz en N12News.


Woordvoerders van de protestbeweging zeiden dat de " Ben-Gvir politie gezagsgetrouwe burgers vervolgt, hen terroriseert om een ​​democratisch protest te verstoren tegen degenen die de democratie willen vernietigen. We zullen op ons recht staan ​​om te blijven protesteren tegen de gevaarlijke regimewisseling, met fakkels," waar en wanneer we maar willen, ook buiten het politiebureau op woensdag. De politie is welkom om ons allemaal te arresteren."


De politie reageerde op van o.a. Haaretz en zei: "Onlangs heeft de politie actie ondernomen om demonstranten in Jeruzalem te beschermen met als doel vrijheid van meningsuiting en protest mogelijk te maken en tegelijkertijd de openbare orde en de veiligheid van de deelnemers te handhaven."


Tijdens de demonstratie van maandag voor de Knesset in Jeruzalem liepen Avi Moyal, 56, en zijn vrouw Limor, 51, een belangrijke activist in de protesten, samen met een andere activist genaamd Costa Black terug naar hun voertuig.


Zeven politieagenten, die zich voordeden als rechercheurs, wachtten hen op en vertelden Moyal dat hij gearresteerd was wegens het verstoren van de openbare orde. De politieagenten vroegen hem ook om zijn persoonlijke pistool, waarvoor hij een vergunning heeft, te overhandigen, ook al had hij niet verteld dat hij gewapend was.


Moyal werd drie uur lang ondervraagd op het hoofdbureau van politie in de "Russische Compound" in Jeruzalem, op verdenking van het in gevaar brengen van de openbare veiligheid. Zijn ondervragers waren lid van de eenheid voor de bestrijding van zware misdaad, die gewoonlijk moord of verkrachting onderzoekt, evenals de georganiseerde misdaad. Moyal, die geen strafblad heeft, werd ook ondervraagd over zijn vrouw en andere activisten.


Dinsdag werd ook zijn vrouw opgeroepen voor verhoor op verdenking van "een risico vormen voor de openbare veiligheid".


"We zijn volkomen normale mensen die willen protesteren en demonstreren. Dit is duidelijk een poging om de protesten te verstoren. Surveillance en rechercheurs tegen ons gebruiken? Dat is gek", zegt ze.


En zo zijn er enige tientallen leiders van de demonstraties die hetzelfde is overkomen, en die er zeker van zijn dat dit in opdracht gebeurt van de extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid, Ben Gvir, die de afgelopen weken meermalen duidelijk heeft gezegd de demonstranten "linkse anarchisten" te vinden.

86 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page