top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Gerechtelijke hervorming kost economie jaarlijks tot 100 miljard; zakenlui protesteren


Minister van Financiën Smotrich. Screenshot YouTube


Terwijl de eigenaren van de grootste winkelbedrijven in Israël van Netanyahu eisen dat hij stopt met de gerechtelijke hervormingen, waarschuwen de ambtenaren van ministerie van Financiën dat de gerechtelijke hervormingen de Israëlische economie jaarlijks tot 100 miljard (€ 25 miljard) aan groei zal gaan kosten.


De eigenaren van winkelketens en winkelbedrijven, verenigd in het Israel Business Forum, zeiden in een oproep aan premier Netanyahu dinsdagochtend: "Wiji eisen een volledige stopzetting van de onderhandelingen over de gerechtelijke hervormingen".


"Zelfs na de "verzachting" van de wetgeving zullen de fundamenten van de democratie in Israël in gevaar zijn", aldus de leden van het forum..


"Wij, het Israel Business Forum, roepen u dan ook op om onmiddellijk te stoppen met de geplande wetgevende stappen, de belangrijkste onder hen de wet om de commissie voor de selectie van rechters te veranderen", zei het. "Deze wet schaadt het rechtssysteem ernstig en ondermijnt de fundamenten van de democratie gebaseerd op de scheiding van autoriteiten en de onafhankelijkheid van het rechtssysteem en verandert Israël in een dictatuur."


De ondertekenaars, waaronder vijf bankdirecteuren, waarschuwen ook: "Deze stap zal de Israëlische economie ernstig schaden, en bovendien zal het de Israëlische samenleving als geheel, haar veerkracht, haar veiligheid en haar waarden schaden.


Ambtenaren van het ministerie van Financiën maandagavond een discussie gevoerd over de economische gevolgen van de herziening van het Israëlische rechtssysteem. Yogev Gardos, hoofd van de begrotingsdivisie, gaf de eerste officiële waarschuwing van de divisie over de revisie.


Volgens het door Gardos gepresenteerde overzicht kunnen de maatregelen van de regering leiden tot een verlaging van de kredietwaardigheid van Israël, waardoor de schuldenlast van de staat met zo'n 7 miljard NIS per jaar zal toenemen en een verlies aan economische groei van ongeveer 5,6% zal worden veroorzaakt.


"Wat de economische groei betreft, wordt het verlies aan economische groei op 50-100 miljard Shekel (€ 25 miljard) per jaar geschat.


De ambtenaren verwijzen ook naar de publicatie van de kredietbeoordelaars Moody's en Fitch die waarschuwden voor de mogelijke gevolgen van de wetgevingsprocedure op de kredietwaardigheid en de economische situatie van Israël. "De referentie van de ratingbedrijven is van groot belang, aangezien hun professionele evaluatie investeerders informatie verschaft over de inherente risico's en vooruitzichten. Zelfs zonder een verlaging van de kredietrating zijn de verwachtingen van de verlaging voldoende om negatieve gevolgen te hebben voor het investeringsniveau in het land al in het onmiddellijke tijdsbestek.81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page