top of page
  • Barak Ravid

Gerechtelijke revisie dreigt de nalatenschap van Bibi te ontrafelen, schrijft Barak Ravid


Screenshot tv


Binnen drie maanden na zijn terugkeer in het kabinet van de premier leidde Netanyahu met zijn gerechtelijk plan het land in een ongekende crisis binnen het Israëlische leger, leidde tot harde internationale kritiek en hield toezicht op onrust die de economie destabiliseerde en de Israëlische samenleving dreigde te verscheuren.


Waarom het ertoe doet: Veel commentatoren en leden van de partij van Netanyahu hebben geschokt gereageerd op hoe de meest ervaren en gewiekste politicus van Israël sinds zijn terugkeer in zijn ambt elke mogelijke fout heeft gemaakt.

  • Het goedkeuringspercentage van de premier kelderde deze week, een weerspiegeling van hoe de gerechtelijke revisie juist datgene zou kunnen zijn dat Netanyahu als politicus vernietigt en zijn nalatenschap ontrafelt.

Het nieuws sturen: opiniepeilingen die op maandag en dinsdag door alle vier de Israëlische televisiezenders werden gepubliceerd, toonden een scherpe daling van de populariteit van Netanyahu en een dramatische daling van de publieke steun voor zijn partij.

  • De vier peilingen suggereerden dat als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, zijn coalitie een ongekende nederlaag zou zien.

  • Een afzonderlijke peiling uitgevoerd door een rechtse opiniepeiler en gepubliceerd door het pro-Netanyahu kanaal 14 toont de huidige coalitie met slechts 58 zetels – zes minder dan nu.

  • Maar één peiling toonde misschien een nog zorgwekkendere trend voor de premier. Ongeveer 55% van de kiezers in de Likud-partij van Netanyahu is van mening dat de algehele prestatie van de premier slecht was.

  • 58% van de Likud-kiezers maakte bezwaar tegen het besluit van Netanyahu om Gallant te ontslaan, en 60% zei dat de gerechtelijke revisie moet worden opgeschort.

Tussen de regels door: de peilingen onderstrepen wat velen binnen Likud privé hebben gezegd: de gerechtelijke revisie is een bedreiging geworden voor het aan de macht blijven van de Likud.

Het grote plaatje: het besluit van Netanyahu om de herziening van het gerechtelijk apparaat op te schorten, was een grote stimulans voor de oppositie en een enorme prestatie voor de maatschappelijke organisaties die de protesten leidden.

  • Israël heeft de heropleving gezien van centrumlinks, dat slechts drie maanden geleden verwoest was na zijn nederlaag bij de verkiezingen.

  • Tegelijkertijd is Blauw-Wit partijleider Benny Gantz naar voren gekomen als een van de grootste winnaars van de afgelopen drie maanden. De voormalige minister van Defensie heeft een gematigd standpunt ingenomen door zich te verzetten tegen Netanyahu's gerechtelijke revisie en tegelijkertijd op te roepen tot een nationale dialoog over de kwestie.

  • Uit peilingen blijkt dat veel gematigde Likud-kiezers hun steun beginnen te verschuiven naar de centrumrechtse partij van Gantz. Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, suggereert peiling dat Likud slechts tussen de 25 en 26 zetels in de Knesset zou winnen, minder dan de huidige 32. Maar de Blauw-Wit-partij van Gantz zou tussen de 22 en 23 zetels winnen - een grote stijging ten opzichte van de huidige 12.

170 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page