top of page
 • Barak Ravid

Gewonde Palestijnen die in Egypte zijn behandeld, kunnen na de oorlog mogelijk terugkeren naar Gaza


Screenshot YouTube


Israël heeft de VS, Egypte, Groot-Brittannië en andere landen verteld dat elke Palestijn die Gaza verlaat voor medische behandeling, na de Israël-Hamas-oorlog mag terugkeren , aldus twee Israëlische functionarissen en een westerse diplomaat tegen Barak Ravid van Axios.

Waarom het ertoe doet: Israëls inzet was nodig om Egypte, de VS en andere landen aan boord te krijgen van een plan om gewonde Palestijnen te evacueren naar ziekenhuizen in Egypte voor behandeling terwijl de gevechten in Gaza voortduren, zeiden Israëlische functionarissen.

De drijvende kracht achter het nieuws: onder de nieuwe overeenkomst werden woensdag ongeveer 80 gewonde Palestijnen uit de Gazastrook geëvacueerd naar ziekenhuizen in Egypte.

 • Het was de eerste keer dat Palestijnen Gaza verlieten sinds Hamas de oorlog op gang bracht door Israël op 7 oktober aan te vallen.

Inzoomen: Het is onduidelijk hoeveel gewonde Palestijnen onder de deal geëvacueerd zouden kunnen worden; degenen die woensdag werden verplaatst, vertegenwoordigen een klein deel van de duizenden mensen die volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid gewond zijn geraakt.

 • Israël probeert – onder toenemende druk van zijn westerse bondgenoten om de wanhopige humanitaire situatie in Gaza aan te pakken – de situatie in de ziekenhuizen van de enclave te verlichten, die overspoeld worden met doden en stervenden.

Tussen de regels door: Egypte, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit waren achterdochtig dat Israël Palestijnen uit Gaza naar Egypte wilde deporteren – en hen niet wilde toestaan ​​terug te keren na de oorlog.

 • De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi en de Jordaanse koning Abdullah hebben deze bezorgdheid de afgelopen dagen bij president Biden geuit.

 • Biden zei tegen beide leiders dat hij Israël niet zou toestaan ​​een dergelijk plan uit te voeren, aldus het Witte Huis.

 • De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en andere hoge Israëlische functionarissen vertelden de andere landen dat zij ook niet zo'n plan hebben, zeiden de Israëlische en westerse functionarissen.

 • De functionarissen benadrukten dat Israël zijn bondgenoten heeft verteld dat het bereid is te garanderen dat elke Palestijn die Gaza tijdelijk verlaat voor medische behandeling, na de oorlog mag terugkeren.

 • “Premier Netanyahu wil geen gewonde Palestijnen uit Gaza deporteren”, zei een van de Israëlische functionarissen.

Uitzoomen: Israëlische functionarissen hopen dat de evacuaties Israëls bondgenoten over de hele wereld zullen aanmoedigen om de grondoperatie tegen Hamas te blijven steunen. Stand van zaken: Israël overweegt andere opties om de Palestijnen medische behandeling te geven.

 • Eén optie is het gebruik van een Frans militair schip dat zou fungeren als drijvend ziekenhuis nabij de kust van Gaza. De Franse president Emmanuel Macron sprak hierover publiekelijk tijdens en na zijn recente bezoek aan Israël.

 • Italië en Griekenland beschikken ook over dergelijke schepen en zouden overwegen deze als onderdeel van een dergelijk initiatief naar Gaza te sturen.

 • Israëlische functionarissen zeiden dat ze ook de mogelijkheid bespreken om gewonde Palestijnse vrouwen en kinderen voor medische behandeling te sturen naar verschillende andere Europese landen die ze weigerden te identificeren.

Wat ze zeggen: Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis benadrukte dat de VS geen enkele permanente ontheemding van Palestijnen uit hun huizen in Gaza steunt.

 • “Als een Palestijn dringend medische hulp nodig heeft buiten Gaza, kunnen we ervan uitgaan dat hij/zij naar huis kan terugkeren”, aldus de woordvoerder.

 • De Britse en Franse ambassades in Israël weigerden commentaar te geven. Egyptische functionarissen reageerden niet op vragen over de evacuatieovereenkomst.

300 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page