top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Gezamenlijke verklaring na de bijeenkomst van de US-Israel Strategic Consultative Group


Ron Dermer. Screenshot YouTube


Assistent van de president voor nationale veiligheidszaken Jake Sullivan was op 6 maart gastheer van de Israëlische nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi, minister van Strategische Zaken Ron Dermer, en een hoge Israëlische delegatie van meerdere instanties in het Witte Huis voor een vergadering van de US-Israel Strategic Consultative Group. Ze werden vergezeld door hoge vertegenwoordigers van hun respectieve buitenlands beleid, defensie en inlichtingendiensten.


De functionarissen beoordeelden met grote bezorgdheid de vorderingen in het nucleaire programma van Iran en bevestigden hun wederzijdse doel om het langdurige veiligheidspartnerschap tussen Israël en de Verenigde Staten verder te versterken. In dit verband beloofden functionarissen de coördinatie te verbeteren van maatregelen om te voorkomen dat Iran een nucleair wapen verwerft en om de vijandige regionale activiteiten van Iran verder af te schrikken.


Ze beoordeelden ook recente gezamenlijke militaire oefeningen tussen het Amerikaanse leger en de Israel Defense Forces, en verwelkomden het bezoek aan Israël door minister van Defensie Lloyd Austin.


Ten slotte beoordeelden de functionarissen de inspanningen om de veiligheid en politieke integratie van Israël in het Midden-Oosten verder te verdiepen door middel van de Abraham-akkoorden, het Negev-forum en andere formats zoals I2U2.


De heer Sullivan benadrukte opnieuw de onwankelbare inzet van president Biden voor de veiligheid van Israël, zoals verwoord in de gezamenlijke verklaring over het strategisch partnerschap tussen de VS en Israël in Jeruzalem, ondertekend tijdens het bezoek van de president aan Israël in juli 2022.


Nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi merkte op dat het succes van de gezamenlijke militaire oefening de unieke bijdrage weerspiegelt van de standvastige alliantie tussen de twee landen aan de regionale veiligheid.

62 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page