top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Gezamenlijke verklaring van premier Yair Lapid en de Amerikaanse president Joe Biden


Screenshot YouTube


Israël en de Verenigde Staten kondigen het begin aan van een strategisch partnerschap op het gebied van geavanceerde technologie dat Israël schouder aan schouder zal plaatsen met zijn leidende bondgenoot, de Verenigde Staten.


Premier Lapid: "Deze gezamenlijke aankondiging plaatst Israël in de voorhoede van wereldwijde innovatie en verstevigt zijn status als leidende technologische macht."


Een strategische dialoog op hoog niveau over technologie zal worden opgezet door de nationale veiligheidsadviseurs van de landen die zich zullen concentreren op strategische technologieën (kunstmatige intelligentie, kwantum en oplossingen voor wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering en het verbeteren van de paraatheid voor pandemieën.


Voorafgaand aan het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden hebben de president en de premier een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin ze de oprichting aankondigen van een strategische dialoog op hoog niveau over technologie onder leiding van de nationale veiligheidsadviseurs om hun strategische partnerschap in Nieuwste technologieën.


In de verklaring drukken de leiders hun inzet uit voor het verdiepen van bilaterale engagementen, het versterken van hun wederzijdse innovatie-ecosystemen, het bevorderen van kritieke opkomende technologieën, het vinden van innovatieve oplossingen voor mondiale uitdagingen en het bevorderen van een gedeelde agenda in de mondiale arena.


De eerste Amerikaanse delegatie voor het bevorderen van de strategische dialoog op hoog niveau over technologie zal naar verwachting de komende maanden een bezoek brengen aan Israël om gezamenlijke initiatieven te bespreken op het gebied van: kunstmatige intelligentie, kwantum, het omgaan met klimaatverandering en het verbeteren van de voorbereiding op pandemie.


Het doel van de gezamenlijke verklaring is om uitdrukking te geven aan de speciale relatie tussen de VS en Israël, het partnerschap tussen de twee landen te verankeren en Israël te positioneren naast zijn leidende bondgenoot de VS op het gebied van technologie, dat bovenaan de internationale agenda staat. De gezamenlijke verklaring bevestigt ook het engagement van de twee landen om de samenwerking op andere gebieden uit te breiden en de technologische uitdagingen aan te gaan als basis voor de integratie van belangrijke krachten die het komende decennium vorm zullen geven.


Premier Lapid : "Deze gezamenlijke aankondiging plaatst Israël in de voorhoede van wereldwijde innovatie en verstevigt zijn status als leidende technologische macht. Onze visie voor een miljoen mensen in de hi-tech begint met internationale samenwerking die nieuwe kansen zal bieden voor de hi-tech sector in Israël."


De onderwerpen die zijn geselecteerd:


  • Pandemische paraatheid: verkenning van coöperatieve technologische O&O-ondernemingen, waaronder technologie voor ziektebewaking en vroegtijdige waarschuwing en voor snelle medische tegenmaatregelen.

  • Betrouwbare kunstmatige intelligentie: het aanpakken van belangrijke uitdagingen, zoals grootschalige planning, implementatie en logistieke uitdagingen door multidimensionale optimalisatie door middel van geavanceerde AI op het gebied van transport, geneeskunde en landbouw. Dit omvat het bespreken van evaluatie- en meetinstrumenten voor betrouwbare AI en voor risicobeheer en privacy verhogende technologieën.

  • Technologie voor het aanpakken van klimaatverandering: coöperatieve O&O-ondernemingen en/of inzet van technologieën om rechtvaardige klimaatoplossingen te stimuleren (bijv. hergebruik van water, beheer van vast afval, schone en hernieuwbare energie).

  • Vertrouwde technische ecosystemen: wissel informatie uit en streef naar meer coördinatie van het beleid inzake risicobeheer in onze innovatie-ecosystemen, met inbegrip van onderzoek beveiliging, screening van investeringen en exportcontroles, alsook inzake technologie-investeringen en beschermingsstrategieën voor kritieke en opkomende technologieën.

Benadrukt moet worden dat Israël het vierde land zal zijn (na Groot-Brittannië, Australië en Japan) dat een soortgelijk partnerschap heeft met de VS op het gebied van AI en kwantum. Dit is een indicatie van de economische veerkracht van Israël en zijn status als toonaangevend land op het gebied van technologie en innovatie.

48 weergaven0 opmerkingen
bottom of page