top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Gigantische wereldbol gemaakt van plastic afval is een visuele oproep tot actie


Beverly Barkat bekijkt haar Earth Poetica-installatie in het Gottesman Family Israel Aquarium. Foto door Michael Amar via ISRAEL21C


Als kind in Zuid-Afrika verzamelde Beverly Barkat veelkleurige schelpen van ongerepte stranden. De afgelopen drie jaar heeft de installatiekunstenaar van iets meer dan 50 jaar in plaats daarvan veelkleurig plastic afval verzameld van stranden en bossen in verschillende landen.


Ze heeft stukjes flessen, tassen en visnetten uit elkaar geknipt en in lijsten geplaatst om een ​​gigantische holle bol te vormen die Earth Poetica wordt genoemd.


De glazige buitenste schil ziet eruit "als een prachtig juweel dat je naar binnen trekt, en als je dichterbij komt, zie je echt elk stuk plastic."


Het interieur is rauw, "zodat je je hoofd erin kunt steken en de naakte waarheid kunt zien van wat er gebeurt."


Beverly Barkat maakt Earth Poetica. Foto door Leopold Chen via ISRAEL21C


Na tijdelijke tentoonstellingen in Israël en andere landen, zal de vier meter lange bol in het World Trade Center in New York City staan ​​als een opvallende oproep tot actie.


“Ik zag een documentaire over kinderen in Azië die graven op stranden bedekt met plastic afval. Dat beeld kwelt me”, zegt Barkat, via Zoom tegen ISRAEL21c vanuit haar studio in Jeruzalem.


“Je zou nooit een plastic zak over je hoofd doen, maar dat is wat we doen. We verstikken de aarde met ons plastic. Als we de manier waarop we beslissingen nemen niet veranderen, op een georganiseerde, gemeenschappelijke manier, is dit de toekomst die we onze kinderen en toekomstige generaties nalaten.”


Ze ziet Earth Poetica voor zich als een 'krachtig en ontroerend' kunstwerk dat verandering kan motiveren.


“De naam komt van 'Ars Poetica' - poëzie over poëzie. Dit is de aarde over de aarde, de aarde vertelt het verhaal zelf.”


We zijn allemaal verbonden


Zo'n drie jaar geleden kreeg Barkat van de eigenaren van het World Trade Center de opdracht om een ​​lobbyinstallatie te maken.


“Vanwege de geweldige locatie had ik het nodig om een ​​betekenisvol kunstwerk te zijn. Ik besloot plastic afval te gebruiken omdat ik al aan dit probleem dacht”, zegt ze.


Dozen en tassen gevuld met afgedankt plastic begonnen haar atelier te vullen.


Beverly Barkat plaatst stukjes visnet op Earth Poetica. Foto door Oren Ben Hakoon via ISRAEL21C


“Ik exposeerde in Taiwan en verzamelde daar plastic. Ik exposeerde in Londen en verzamelde daar. Vrienden stuurden me dozen met plastic afval dat was verzameld in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Portugal, Duitsland, Australië en Slovenië.”


Alles was minutieus georganiseerd, zodat zijn plaats op de wereld niet in het land van herkomst zou zijn, maar ergens anders.


Beverly Barkat bouwt Earth Poetica. Foto door Leopold Chen via ISRAEL21C


“De natuur is slechts één verweven netwerk. Als je plastic afval in je land creëert, zal het buiten je land reizen. We denken dat als we een grens tussen landen zetten dat het probleem oplost, maar dat is niet zo. Covid sloot onze grenzen en toch kon corona doordringen”, zegt Barkat.


"We moeten begrijpen dat we allemaal met elkaar verbonden zijn."


Verwoesting van het leven in zee


Terwijl ze 180 trapeziumvormige en driehoekige 'plakjes' van de wereldbol maakte, omlijst door metaal en bamboe, voelde Barkat de aantrekkingskracht om het monumentale werk in Israël te tonen, waar ze sinds haar tiende woont.


Beverly Barkat maakt stukje voor stukje Earth Poetica. Foto door Michael Amar via ISRAEL21C


Haar klanten in het World Trade Center, zegt ze, "hebben veel passie voor het aanbrengen van veranderingen en daarom waren ze enthousiast over het feit dat Earth Poetica eerst elders werd tentoongesteld."


Earth Poetica werd op 6 februari onthuld in het Gottesman Family Israel Aquarium in Jeruzalem, waar het zeker een half jaar zal blijven staan.


"Ze bouwen er een educatief programma omheen", zegt Barkat.


De wereldbol zal bezoekers helpen het verwoestende effect van zwerfvuil op het leven in zee te begrijpen. Veel wezens stikken na het eten van plastic zakken die ze verwarren met voedsel zoals kwallen. Zeeschildpadden verliezen ledematen nadat ze verstrikt zijn geraakt in nylon visnetten.


Van binnenuit naar de top van Earth Poetica kijken. Foto door Michael Amar via ISRAEL21C


"Tentoonstellen in een aquarium is niet intuïtief voor een kunstenaar", merkt Barkat op.


“Maar er zijn zoveel kinderen die het aquarium bezoeken, en zoveel mensen die niet naar musea gaan. In het aquarium worden ze blootgesteld aan kunst en zullen ze worden opgevoed om te weten dat ze zich met deze kwestie moeten bekommeren.”


Beverly Barkat gebruikte wereldkaarten om haar te begeleiden bij het maken van Earth Poetica. Foto door Oren Ben Hakoon via ISRAEL21C


Curatoren in verschillende andere landen zijn geïnteresseerd in het tentoonstellen van Earth Poetica voordat het zijn permanente thuis bereikt.


En hoe zit het met al het overgebleven plastic in haar atelier? “Ik ben al door twee mensen benaderd om iets te maken voor gemeenschappelijke en privétuinen”, zegt Barkat.

74 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page