top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Gijzelaars werden in slechte omstandigheden vastgehouden en kregen weinig eten


Foto IDF woordvoerder


Slechte sanitaire omstandigheden, een lang ondergronds verblijf en voortdurende terreur: de ontvoerden die de afgelopen dagen werden vrijgelaten, na ongeveer vijftig dagen waarin ze door Hamas-terroristen waren vastgehouden, gaven aan N12News meer informatie over de omstandigheden waarin ze werden vastgehouden.


De familieleden van een van de ontvoerden die de afgelopen dagen terugkeerde, zeiden dat ze tijdens haar gevangenschap andere ontvoerden ontmoette die nog niet naar Israël zouden terugkeren en die haar vroegen om de namen en telefoonnummers van de ouders te onthouden, zodat ze hen een teken van leven kon geven.


Uit de zaken die ze deelde kwam naar voren dat de ontvoerden heel weinig voedsel kregen, terwijl er de afgelopen dagen zeer slechte voorraden waren geweest en de hygiënische omstandigheden moeilijk waren.


De ontvoerde vertelde dat ze niet meer had gedoucht sinds de dag dat ze werd ontvoerd, en dat ze naar verschillende schuilplaatsen was overgebracht, waaronder ook tunnels en in bovengrondse gebouwen. Volgens haar voelden ze de IDF-bommen heel goed en trilden hun bedden en ze waren erg bang voor hun leven, bij sommige bombardementen sloten de bewakers die hen bewaakten hen op in een kamer en renden weg.


Deze getuigenissen komen goed overeen met wat andere vrijgelaten ontvoerden hebben verteld, die ook vertellen over barre omstandigheden en heel weinig voedsel. Yaffe Ader, de schoondochter van de vrijgelaten 84-jarige Adriana , vertelde aan N12 dat ze ‘veel was afgevallen'. Ze at daar alleen rijst en kleine pitabroodjes die in stukjes moesten worden gesneden. en ze wisten nooit of er de volgende dag voedsel zou zijn.


Adriana. Foto IDF woordvoerder


Ook de familieleden van de familie Monder die na 49 dagen werden vrijgelaten, vertelden over de moeilijke omstandigheden. "De omstandigheden waren niet gemakkelijk. Tijdens de dagen van gevangenschap verhuisden de familieleden samen met de ontvoerders naar verschillende plaatsen.


Om te kunnen slapen moesten ze drie plastic stoelen bij elkaar plaatsen. De familie zei dat de bewaker die de drie vasthield hen vertelde "dat hij zelf tien kilo zou zijn afgevallen omdat er niets te eten was."


Ruthi Monder. Foto IDF woordvoerder


Hun familieleden getuigen dat Sharuthi, Keren en Ohad hen vertelden dat ze zich geen gevangenen voelden. “Hoewel ze opgesloten zaten in een kamer en toestemming moesten vragen om naar het toilet te gaan, en lang moesten wachten tot een bewaker arriveerde om hen naar het toilet te begeleiden, kregen ze te horen dat ze stil moesten zijn, zodat ze buiten niet gehoord zouden worden, en als ze zich van de ene plek naar de andere verplaatsten, wikkelden ze de gezinsleden in lagen kleding zodat ze niet herkend zouden worden."


802 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page