top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Glutenvrije bakkerij is een zoete plek in West-Galilea


Vered Baer en Morad Bishara voor hun Tupelo Bakery in Ma'alot-Tarshiha. Foto door Diana Bletter


Vered Baer begon te experimenteren met glutenvrij koken en bakken toen haar jongere zus ongeveer 20 jaar geleden de diagnose coeliakie kreeg.


Na jaren van experimenteren en studeren opende Baer in november 2020 Tupelo Bakery, de eerste tarwevrije bakkerij en coffeeshop in West-Galilea.


De bakkerij, met zijn buitentuin en tafels, bevindt zich in een pittoresk steegje aan de Tarshiha-kant van Ma'alot-Tarshiha, de stad nabij de Libanese grens waar Baer woont met haar man Morad Bishara, een christelijke Arabier, en hun twee kinderen, Lilana (7) en Dylan (4).


Baer zei dat Tupelo mensen uit heel Israël trekt, inclusief Eilat op de zuidpunt van Israël. Op zaterdag, marktdag in de stad, staat er een rij klanten te wachten om de soms veganistische, altijd vegetarische en tarwevrije producten te eten.


Foto met dank aan Tupelo Bakery


"Net zoals mensen die geen coeliakie hebben, overal kunnen eten waar we willen, wilde ik een plek waar mensen met de ziekte alles van het menu konden eten", zei Baer op een zonnige ochtend midden in de week toen de bakkerij open en druk was, tegen ISRAEL21C.


"Sommige mensen komen omdat ze glutenvrij zijn en goed willen eten, anderen omdat ze veganist of vegetarisch zijn, en weer anderen komen omdat ze lekker willen eten."


Baer voegt ahornsiroop, sweetango en "soms gewone oude witte suiker" toe aan haar gebak. Haar bosbessenmuffins winnen zelfs klanten die in eerste instantie op zoek waren naar een traditioneel Israëlisch ontbijt met eieren en kaas.


"Ik eet eerst de onderkant van de muffin en bewaar de bovenkant voor het laatst," gaf Baer aan ISRAEL21C toe.


Echte fijnproevers

Tot haar vijfde woonde Baer in de kibboets Gesher Aziv. Haar familie verhuisde vervolgens naar Philadelphia, waar ze 10 jaar verbleven, en verhuisde toen terug naar Israël.


"Er zijn echte fijnproevers in onze familie," zei Baer. Ze groeide op met vegetarische en veganistische smaken. Een van haar moeders favoriete kookboeken, The Moosewood Cookbook , bevatte recepten uit een vroeg, baanbrekend vegetarisch restaurant in de staat New York in de jaren zeventig.


"Ik heb op jonge leeftijd een liefde voor koken gekregen", zegt Baer. "Julia Child is een van mijn rolmodellen."


Na haar studie koken en bakken in Tel Aviv, werkte ze in verschillende restaurants in Tel Aviv, Jeruzalem en vervolgens bij Adelina Restaurant in Kibbutz Cabri in West-Galilea, waar ze Bishara ontmoette.


"De meeste mensen die in een restaurantkeuken koken, willen uiteindelijk hun eigen restaurant openen", zegt Baer. Ze wachtte echter tot haar jongere kind op de kleuterschool zat "omdat het moeilijk is om een ​​bakkerij te openen als je een kleine baby hebt."


Hoewel Tupelo tijdens een Covid-19-lockdown werd geopend, werden bakkerijen als essentiële bedrijven beschouwd en deed het vanaf het begin goed.


Baer zorgt voor het grootste deel van de administratieve kant van het bedrijf, terwijl Bishara "meer van het fysieke werk" doet.


Zoet als Tupelo-honing

De naam van de bakkerij komt uit verschillende bronnen, waaronder een kat waar Baer jaren geleden voor zorgde. De tupelo-boom, die groeit in Florida en Georgia, levert een zeldzame bijenhoning op die beroemd werd door Van Morrisons lied uit 1971, "Tupelo Honey", met de tekst "She's as sweet as tupelo honey."


De bakkerij is zo succesvol dat Baer en Bishara uitbreiden naar een ander gebouw om een ​​aparte keuken te hebben met een grotere oven voor glutenvrije pizza's. Op het menu staan ​​quiches, brood en desserts.


Vered Baer met een van haar glutenvrije, vegetarische quiches in de tuin en eetplek van de bakkerij. Foto door Diana


Hoewel Baer naam heeft gemaakt met haar bakkerij, zei ze dat mensen ook "zeer geïnteresseerd" zijn in haar huwelijk met Bishara, aangezien zij joods is en hij Arabisch. Het koppel is geïnterviewd op de Israëlische televisie.


In het begin probeerden "veel mensen ons uit elkaar te halen", zei ze.


"Toen ik mijn moeder vertelde dat we gingen trouwen, was ze zo blij omdat het betekende dat Israël dichter bij coëxistentie was", zei Baer. "Mijn schoonmoeder deed er wat langer over om me te accepteren."


Ze zei dat gemengde huwelijken "niet langer taboe zijn zoals het was, en mensen van in de twintig accepteren veel meer."


'We zijn gewoon een ander stel,' zei ze. “We hebben dezelfde problemen als elk ander stel. Ik hoop dat ons voorbeeld helpt bij de normalisatie en andere koppels helpt hun leven te leiden.”


De kinderen zijn drietalig en vieren zowel christelijke als joodse feestdagen.


"Tarshiha is een coole plek om te zijn," zei ze. “Mijn man vindt het heerlijk om mensen te vertellen hoe mooi het is. De mensen zijn meer verlicht, iedereen mengt zich.”


Een van de redenen, zei ze, is dat de gemeenschappen van Ma'alot-Tarshiha, Kfar Vradim en de moshavim en kibbutzim in het gebied “erg gemengd zijn. West-Galilea komt echt het dichtst in de buurt van coëxistentie in Israël.”


Ze vindt het ook leuk dat haar coffeeshop een 'veilige ruimte' is geworden voor jonge Arabieren en joden, inclusief degenen in de LGBTQ+-gemeenschap die 'het hier niet hoeven afzwakken en verbergen wie ze zijn'.


Voor meer informatie, klik hier.


87 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page