top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Google probeert het Jiddisch te redden


Foto Google


Google heeft woensdag een nieuwe tool gelanceerd die tot doel heeft talen te helpen behouden die op de rand van uitsterven staan, waaronder het Jiddisch.


De nieuwe dienst, Woolaroo genaamd, is een open-source web-app voor fotovertaling die machine learning en beeldherkenning gebruikt om culturen de AI-tools te geven die ze nodig hebben om hun gesproken tong zelf te beschermen. Het is ook beschikbaar via de Google Arts & Culture-app voor Android en iOS.


Om de tool te gebruiken, hoeven gebruikers de camera van hun telefoon op een object te richten om de AI het te laten herkennen en beschrijven in een bepaalde taal, compleet met uitspraak.


Tegenwoordig zijn er wereldwijd bijna 3.000 talen die met uitsterven worden bedreigd - meestal gemeenschapstalen die worden gesproken door leden van minderheidsgroepen of gemeenschappen binnen een context van een meerderheidstaal. Het aantal sprekers van dergelijke talen is geleidelijk afgenomen naarmate jongere generaties de meerderheidstalen steeds meer omarmen en oudere generaties sprekers overlijden.


Jiddisch is een taal die historisch gesproken wordt gesproken door Asjkenazische joden in heel Europa. Het combineert de volkstaal in het Hoogduits met veel elementen uit het Hebreeuws en tot op zekere hoogte Aramees.


Volgens Google zijn er wereldwijd ongeveer 3.000.000 Jiddische sprekers, voornamelijk chassidische orthodoxe joden in Israël, de Verenigde Staten, Canada, Rusland en in heel Europa.


Het aantal Jiddische sprekers heeft naar schatting een piek bereikt van ongeveer 11.000.000 sprekers vóór de Tweede Wereldoorlog, maar de prevalentie van de taal is aanzienlijk afgenomen als gevolg van de massamoord op Joden door de nazi's tijdens de Holocaust en de heropleving van de Hebreeuwse taal als gesproken taal. taal na bijna 2000 jaar.

Naast het Jiddisch worden in totaal 10 wereldtalen ondersteund, waaronder Louisiana Creools, Siciliaans, Rapa Nui en Te Reo.

75 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page