top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Gouden vleugels voor de elitepiloot; Hoe vat je 9.152 uur in de lucht samen?


Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Shira Hellman


50 jaar ervaring en een enorme liefde voor het vak zijn slechts enkele van de dingen die deel uitmaken van het verhaal van de gepensioneerde luitenant-kolonel Yehuda Haim. Kort nadat hij de "Golden Wings" -speld ontving, die symbool staat voor een jubileum van activiteit in de luchtarm zaten we samen met de ervaren piloot - en hoorden het verhaal achter maar liefst 9.152 uur in de lucht.


"Ik zou zeggen dat het óf een droom is, óf een onmogelijke taak", zo antwoordde de gepensioneerde luitenant-kolonel Yehuda Haim mij, toen ik hem vroeg of hij ooit had gedacht dat hij "gouden vleugels" zou krijgen en de beste zou worden. hoogtepunt van de lucht- en ruimtevaart tijdens vlieguren. Niettemin was Yehuda afgelopen dinsdag tijdens de "Golden Wings"-ceremonie vereerd met het ontvangen van de gouden pin die 50 jaar in de lucht markeert.


Foto IDF woordvoerder


52 jaar geleden rondde hij de pilotenopleiding af. Van daaruit bleef hij dienen als transportpiloot bij Squadron 100 en Squadron 120, en meldde zich vrijwillig aan voor de reserves tot de leeftijd van 61 jaar, waarbij de laatste zes dienstjaren Farhi-piloten instrueerden in de laatste fase van de cursus. In deze tijd van ruim vijf decennia vestigde hij een record van 9.152 vlieguren: “Ik heb ze allemaal opgeschreven, maar ik wist niet dat het een record was, totdat mij een paar maanden geleden werd verteld, en er is niets zo zo spannend."


Foto IDF woordvoerder


Ik ging met Yehuda terug naar het moment waarop hij besloot piloot te worden, en tot mijn verbazing was die er niet: ‘Eerlijk gezegd heb ik daar nooit van gedroomd. Ik zat in een jeugdbeweging, ik wilde een Nahal-kern, maar zodra ik aan de formatie begon, had ik een ongebruikelijke motivatie om te eindigen."


Die vonk brandde krachtig tijdens zijn eerste moment in de lucht: "Ik was alleen in de lucht en ik zei tegen mezelf: ik sta te popelen om piloot te worden."


Foto IDF woordvoerder


Yehuda's liefde voor vliegen bracht hem ertoe vijftig jaar in het leger te blijven, en hij bleef deze liefde verspreiden naar toekomstige generaties. "Als ik zag dat mijn cursisten vleugels kregen, was ik opgewonden als een klein kind", vertelt hij met een gezicht dat straalt van vreugde, "en dat is wat mij elk jaar op de been hield."


Foto IDF woordvoerder


Onder zijn duizenden uren in de lucht nam de gepensioneerde luitenant-kolonel Yehuda Haim deel aan de veldslagen van de Jom Kipoeroorlog, die hij zich herinnert alsof ze gisteren waren: "Ik was een jonge piloot in Tel Nof, nog geen 22 jaar oud mijn vrienden werden vermoord en verdwenen en het liet een litteken achter in mijn hart. Het is heel symbolisch dat ik vandaag, vijftig jaar later, een speldje ontvang met de tekst: ik ben geslaagd."

Foto IDF woordvoerder

Tijdens de "Golden Wings"-ceremonie, waar hij herenigd werd met zijn klasgenoten, verbergde Yehuda zijn opwinding over de nieuwe vleugels niet: "Tijdens de dienst had ik veel mijlpalen: piloot, commandant, instructeur en examinator worden. Maar in bij geen van hen had ik gedacht dat ik op een dag uitmuntend zou zijn en gouden vleugels zou ontvangen van de commandant van de luchtmacht. Dit is iets waar geen enkele mijlpaal mij ooit op heeft gewezen.'
74 weergaven1 opmerking
bottom of page