top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Goudvissen demonstreren het vermogen om auto te rijden op het land


Iedereen weet dat vissen kunnen zwemmen, maar onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit hebben net ontdekt dat vissen ook kunnen rijden.


In een recent experiment bestuurden zes goudvissen hun eigen voertuig, wat aantoont dat ze zelfs op het land konden navigeren.


In een onlangs gepubliceerde studie in het tijdschrift Behavioural Brain Research beschreven de wetenschappers hoe ze de navigatievaardigheden van de vis testten.


Om te bepalen of deze vaardigheden afhankelijk zijn van het zijn in het water, bouwden de onderzoekers een robot aquarium op wielen met een camerasysteem dat de bewegingen van de vissen registreerde en vertaalde.


De goudvissen waren in staat om het voertuig onder controle te houden door hun bewegingen en aanwijzingen te geven zoals vooruit, achteruit en van links naar rechts.


De wetenschappers plaatsten een zichtbaar doelwit op de muur aan de andere kant van het laboratorium. De wetenschappers trainden vervolgens zes vissen, in hun speciale tank op wielen, om het doel te bereiken.


Na de training, die enkele dagen duurde, plaatsten de wetenschappers obstakels en valse doelen in hun weg. Zelfs wanneer de vissen tegen een muur botsen of de obstakels raakten, waren ze in staat om van richting te veranderen en hun voertuig met succes naar het doel te rijden.


Het onderzoek werd uitgevoerd door Shachar Givon, een promovendus op de afdeling life sciences van de universiteit, en Matan Samina, een masterstudent biomedische technologie onder toezicht van professoren Ohad Ben Shahar en Ronen Segev.


De studie, zei Givon tegen ISRAEL21C, suggereert dat de navigatievaardigheden van een vis niet afhankelijk zijn van zijn natuurlijke omgeving, maar een basisvaardigheid zijn.


De onderzoekers ontdekten ook dat goudvissen "een cognitief vermogen hebben om een ​​complexe taak te leren in een omgeving die totaal anders is dan die waarin ze zijn geëvolueerd", zei Givon.


De vissen hadden misschien geen rijbewijs, maar ze hadden wel wat training nodig.


"Iedereen die heeft geprobeerd te leren fietsen of autorijden, weet dat het in het begin een uitdaging is", zei Givon.


119 weergaven0 opmerkingen
bottom of page