top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Graffiti met de naam Ridder Adrian von Bubenberg werd ontdekt op de berg Zion in Jeruzalem


Een inscriptie met de naam van de Zwitserse edelman Adrian von Bubenberg, ontdekt in het graf van koning David in Jeruzalem. Foto Shai Halevi / IAA


Een stuk graffiti met de naam Ridder Adrian von Bubenberg samen met zijn familie embleem werd ontdekt op de muur van het graf van koning David op de berg Zion, in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem, heeft de Israel Antiquities Authority (IAA) donderdag aangekondigd.


Schriftelijke bronnen vermelden dat Adrian von Bubenberg in 1466 op bedevaart naar het Heilige Land kwam. Meer dan vijf eeuwen later, tijdens een onderzoeksproject dat de inscripties van pelgrims documenteerde, ontdekten Michael Chernin en Shai Halevi van de Israel Antiquities Authority een graffiti van zijn naam en familie embleem op een muur in het "King David Tomb Complex" op de berg Sion, Jeruzalem.


De onderzoeksresultaten werden gisteren gepresenteerd in de gezamenlijke conferentie van de Israel Antiquities Authority, de Hebreeuwse Universiteit en de Universiteit van Tel Aviv, over "Nieuwe archeologische studies in Jeruzalem en de omgeving".


De archeologen van de Israel Antiquities Authority die het archeologische onderzoek op de berg Zion uitvoerden, hadden niet verwacht een graffiti-inscriptie te ontdekken van ridder Adrian von Bubenberg, een van de bewonderde helden van Zwitserland.


De Israel Antiquities Authority Jerusalem Region heeft onlangs een uniek project uitgevoerd in het "King David Tomb Complex" op de berg Sion, gericht op het documenteren van graffiti en oude inscripties die door christelijke en moslimpelgrims op de muren zijn achtergelaten. Ze hebben meer dan 40 inscripties in verschillende talen onthuld, evenals de familie emblemen van middeleeuwse ridders. De ontcijfering van de verborgen graffiti werd mogelijk gemaakt door geavanceerde technologische methoden ontwikkeld door de Israel Antiquities Authority voor het onderzoek van de Judean Desert rollen. Deze technologieën, die gebruikmaken van multispectrale fotografie, verschillende golflengten die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog, brengen inscripties aan het licht die in de loop der jaren zijn vervaagd en gewist.


Standbeeld van Adrian von Bubenberg, in Bern, Zwitserland. Foto Wikimedia Commons

“In de Mamluk periode, tussen 1332-1551, was het gebouwencomplex naast het traditionele graf van koning David eigendom van de monniken van de Franciscaanse katholieke

Order”, zeggen Michael Chernin en Shai Halevi van de Israel Antiquities Authority, die het project leiden. “Het gebouw deed dienst als klooster en herberg voor de westerse pelgrims, die hun stempel op de muren drukten. Technologische methoden die vandaag zijn ontwikkeld, maken het mogelijk om de vervaagde inscripties te lezen.”


Tussen de inscripties en graffiti waren de onderzoekers zeer verrast een houtskoolinscriptie te ontdekken met de naam en het heraldische embleem van de familie van Adrian von Bubenberg, een Zwitserse militair en politicus uit de 15e eeuw, tot op de dag van vandaag bewonderd als een Zwitsers nationaal held. Von Bubenberg werd geboren in een adellijke familie in 1424, en na een lange dienst als burgemeester van Bern, verwierf hij zijn bekendheid in 1476, toen hij het Zwitserse Zuidelijke leger leidde in de Slag bij Murten, en het leger van Karel de Stoute versloeg, Hertog van Bourgondië, die de onafhankelijkheid van Zwitserland bedreigde. Na deze glorieuze overwinning op een van de sterkste legers van Europa verwierven de Zwitserse soldaten aanzien als felle strijders, die niet bang waren voor sterkere vijanden. Deze reputatie stelde Zwitserland in staat om tot in de moderne tijd onafhankelijk te blijven tussen grotere en agressieve buurlanden.


Na zijn dood in 1479, en uit dankbaarheid voor zijn bescherming van Bern en Zwitserland, werd von Bubenberg begraven op een ereplaats in de kathedraal van Bern. Een standbeeld van Adrian von Bubenberg siert een van de centrale pleinen van Bern, en veel straten in Zwitserse steden zijn naar hem vernoemd. Aangezien zijn zoon, Adrian (II) von Bubenberg (1458-1501) ook Jeruzalem bezocht, is het niet mogelijk om te bepalen of vader of zoon zijn naam heeft geschreven, maar de ontdekking van de onderzoekers van de Israel Antiquities Authority levert direct bewijs voor het verband tussen middeleeuws Zwitserland en Jeruzalem.


Volgens Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “Het onderzoek in Jeruzalem omvat religies en culturen over de hele wereld. Gelovigen, pelgrims en bezoekers die contact wilden maken met het geheiligde Jeruzalem, lieten sporen na die de onderzoekers van de Israel Antiquities Authority dagelijks onthullen en vastleggen.

121 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page