top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Grieks-joodse archieven keren bijna 80 jaar nadat ze door de nazi's zijn geplunderd terug naar huis


Een joods gezin in Thessaloniki in 1917. Foto Elias Petropoulos/Wikimedia Commons


Dit artikel verscheen eerder in JTA en is met toestemming overgenomen.


De Grieks-Joodse gemeenschap viert de terugkeer van een schat aan manuscripten en gemeenschapsdocumenten die de nazi's bijna 80 jaar geleden hadden gestolen.


De Centrale Raad van Joodse Gemeenschappen in Griekenland (KIS) kondigde eerder deze maand in een verklaring aan dat Rusland, dat in het bezit was van de archieven, heeft ingestemd om ze terug te geven aan hun mediterrane oorsprong, na een diplomatiek proces ondersteund door de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis .


Nazi's plunderden Thessaloniki, voorheen de thuisbasis van een van Europa's meest levendige Joodse gemeenschappen, op 11 juli 1942. De Sovjet-Unie kwam in het bezit van het archief na hun verovering van de stad op 23 april 1945. Ze brachten ze naar Moskou waar ze bleven te worden overgenomen door de Russische federatie na de ontbinding van de USSR in 1991.


“Onze geschiedenis keert terug naar huis!” schrijft de Raad in de verklaring. “Griekse Joden verwelkomen met immense emotie de beslissing van de Russische president Poetin dat Rusland de vooroorlogse archieven van de Grieks-Joodse Gemeenschappen teruggeeft, en in het bijzonder het archief van de Joodse Gemeenschap van Thessaloniki.”


Volgens KIS bevatten de archieven boeken en religieuze voorwerpen van 30 synagogen, bibliotheken en gemeentelijke instellingen in Thessaloniki.


Vóór de Holocaust was Thessaloniki een van de meest Joodse steden in Europa met een Joodse meerderheid of meerderheid gedurende een groot deel van de 19e eeuw. De Joodse gemeenschap van de stad was voornamelijk Sefardische, maar het omvatte ook een kleine gemeenschap van Romaniotes, Joods-Griekse sprekers uit Griekenland en Turkije die dateren van vóór de Sefardische migratie naar het gebied na hun verdrijving uit Spanje in 1492.


Tijdens de lente- en zomermaanden van 1943 werden bijna alle Joden van Thessaloniki gedeporteerd naar Auschwitz, waar de meesten omkwamen.


"Voor het Griekse jodendom brengen deze archieven licht in hun historische koers, heilige erfstukken van het licht van het leven en de duisternis van de plunderingen en de Holocaust", zei KIS. “Hun teruggave zou gerechtigheid betekenen en kennis overdragen over een deel van het Griekse volk dat heeft bijgedragen aan de vooruitgang van het land en niet meer bestaat, namelijk dat van de 60.000 Griekse Joden die werden gedeporteerd naar en uitgeroeid in de nazivernietigingskampen.”

134 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page