top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Grote natuurbrand ten zuidwesten van Jeruzalem zo goed als onder controle


Screenshot Channel 13 News


De grote natuurbrand ten zuidwesten van Jeruzalem is zo goed als onder controle, een paar brandhaarden uitgezonderd. De tienduizend geëvacueerden zijn weer naar hun huizen teruggekeerd.


Ook vamorgen ging het blussen nog door om ook de laatste brandhaarden uit te krijgen, volgens schattingen is er zo een 17.000 m2 natuurgebied verbrand en zijn er verschillende huizen in vlammen opgegaan .


Screenshot Channel 13


Eén van de twee vermisten is inmiddels terugegvonden, naar de andere, een 25 jarige man uit het psychiatrisch ziekenhuis van Eitanim, wordt nog gezocht.


Volgens eerste onderzoek is de brand waarschijnlijk in Beit Meir ontstaan door nalatigheid of mogelijk opzet, en van daaruit verspreidde het zich door de harde wind naar het oosten.Honderden brandweerlieden uit het hele land, 12 blusvliegtuigen, bijgestaan door de IDF met manschappen en helikopters, zijn de hele nact doorgegaan met pogingen de brand onder controle te krijgen. Op een paar hotspots na is dit ook gelukt en kunnen de meeste bewoners naar hun huizen terugkeren.


"Er zijn nog steeds vijf actieve branden, maar het brengt voorlopig geen inwoners in gevaar", vertelde de brandweercommandant Shlomi Ben Yair van Jeruzalem maandagochtend vroeg aan Army Radio. "We richten ons op hulpverlening aan hulpdiensten en gezinnen die uit hun huizen zijn geëvacueerd."


Volgens de brandweer is ca. 17 m2 km natuurgebied in vlammen opgegaan, melden de Hebreeuwse media.


De Arabische stad Nazaret nodigde alle getroffenen uit voor een paar dagen gratis overnachtingen in de stad.

100 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page