top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Grote Syrische bunker vol munitie uit de Zesdaagse oorlog van 1967 ontdekt op de Golan


Mortieren uit de Syrische bunker van de Zesdaagse Oorlog Foto via Ministerie van Defensie/Mijnactieautoriteit


Tijdens lopende opgravingen door de National Mine Action Authority van het ministerie van Defensie in een gebied op de westelijke Golan is een grote Syrische bunker uit de Zesdaagse oorlog van 1967 ontdekt die vol lag met mortieren en anderen soorten munitie.


Het was bekend dat er in dat gebied een Syrische buitenpost was geweest, bekend als al-Murtafa, die door het Syrische leger werd gebruikt om te schieten op Israëlische gemeenschappen in de Hula-vallei in de periode voor de Zesdaagse oorlog.


"Tijdens het werk werd een bunker ontdekt, vol met honderden munitie, waaronder mortiergranaten van verschillende kalibers, vuurpijlen, pyrotechnische munitie, explosieven, jachtgeweermunitie en andere in hun originele verpakking of verspreid," zei het ministerie.


Mortieren uit de Syrische bunker. Foto Ministerie van Defensie/Mijnactieautoriteit


Nadat ze uit de bunker waren verwijderd, werd de munitie overgebracht naar een beveiligde opslagfaciliteit, waar ze zullen worden blijven totdat ze veilig kunnen worden vernietigd.


De Mine Action Authority heeft het gebied rond de bunker ontruimd, waar nu het Mitzpeh Gadot-monument voor de Alexandroni Brigade staat, als onderdeel van haar algehele inspanning om steeds meer delen van de Golan open te stellen voor wandelaars en toeristen.


De Mine Action Authority is sinds 2012 actief en is verantwoordelijk voor het opruimen van mijnenvelden die niet meer nodig zijn. Sinds haar oprichting heeft de autoriteit zo'n 1.500 hectare mijnenvelden en andere stortplaatsen geruimd.Het afgelopen jaar was de autoriteit actief op een aantal locaties in het hele land, waaronder de Golanhoogten, de Jordaanvallei en de noordelijke Negev.


Hoewel er zo'n 3.300 hectare aan bekende mijnenvelden is, wordt er nog steeds zo'n 9.000 hectare in het hele land als verdacht aangemerkt, voornamelijk in open velden in de Golanhoogten, de Arava en aan de grenzen van Israël.


Veel gebieden in de hoogte maakten ooit deel uit van Syrië, en aangezien de mijnen die door Syrische troepen zijn gelegd grotendeels onbekend blijven, zijn die gebieden door de IDF omheind. Maar het hekwerk is niet altijd goed onderhouden, waardoor ongeïnformeerde burgers de mijnenvelden kunnen oversteken.
110 weergaven0 opmerkingen
bottom of page