top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Grote tentoonstelling van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama in Tel Aviv Museum of Art


The spirits of the pumpkins descended into the Heavens, 2015 Yayoi Kusama. Courtesy of Ota Fine Arts


Yayoi Kusama (1929, Matsumoto, Japan) is een van de belangrijkste kunstenaars van onze tijd. Deze spectaculaire artieste, met miljoenen bewonderaars van over de hele wereld, staat vooral bekend om haar eindeloze variaties op haar pompoenmotief en meeslepende, betoverende Infinity Rooms. Haar oeuvre omvat een ongebruikelijk scala aan schilderijen, sculpturen, werken op papier, installaties, films, performances, modevormgeving, poëzie en proza.


De tentoonstelling in het Tel Aviv Museum of Art brengt kunstwerken samen die over een periode van tachtig jaar zijn geproduceerd. Dit uitgebreide oeuvre-overzicht volgt het werk van Kusama in Japan, de Verenigde Staten en Europa, van haar vroege schilderijen en sculpturen tot haar meeslepende installaties die de zintuigen prikkelen. Oneindigheid en zelfvernietiging zijn de belangrijkste terugkerende thema's in Kusama's werk. Obsessieve patronen van stippen en netten bedekken oppervlakken met onophoudelijke herhalingen, daarbij creëren spiegels duizelingwekkende ruimtes die de blik van de kijker nabootsen.


Dit is een van de belangrijkste en grootste tentoonstellingen die ooit in het Tel Aviv museum of Art te zien zijn geweest. Het bevat ongeveer 200 werken, waaronder vier Infinity Mirror Rooms en kunstwerken die voor het eerst worden getoond. In totaal neemt de tentoonstelling bijna 3.000 vierkante meter in beslag, verdeeld over zes zalen in de twee gebouwen van het museum.


Kusama groeide op in Matsumoto tijdens het Japan van de jaren veertig, haar familie verdiende de kost door een zaadkwekerij te runnen. In 1948, op negentienjarige leeftijd, verhuisde ze naar Kyoto om de traditionele nihonga-schilderstijl te bestuderen aan de Kyoto Municipal School of Art and Crafts. Daarna volgde ze een opleiding in de yōga-stijl – een vorm van Japanse schilderkunst in een westerse stijl, geassocieerd met de snelle modernisering van Japan. Eind jaren vijftig verhuisde Kusama naar de Verenigde Staten en in de jaren zestig groeide de reputatie van Kusama in New York en Europa. Haar werk werd gelijktijdig tentoongesteld in galerieën in New York en in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Essen, Milaan en Venetië.


Infinity Mirror room, 1965. Yayoi Kusama


De tentoonstelling in het Tel Aviv Museum of Art, die grotendeels in chronologische volgorde is ingericht, begint in het hoofdgebouw, met vroege werken die Kusama van 1934 tot 1957 in haar geboortestad Matsumoto in Japan maakte. Deze worden gevolgd door de innovatieve werken die zijn vervaardigd na de verhuizing naar New York: Infinity Net-schilderijen (1958); driedimensionale Accumulation stukken; en haar eerste en tweede Infinity Rooms - Phalli's Field (1965) en Infinity Mirrored Room - Love Forever (1966/94). Het historische gedeelte bevat verder Kusama's tentoonstellingen in Europa in de jaren zestig en haar optredens en films, evenals haar terugkeer naar de schilderkunst in de jaren zeventig en tachtig, en haar ontwikkeling van het pompoenmotief, inclusief de Infinity Room 2015, The Spirits of the Pumpkins Descended into the Heavens.


Woman of Shangri-la, 2002. Yayoi Kusama


Als je de brug tussen het historische gebouw van het museum en het nieuwere Amir-gebouw oversteekt, bereik je de huidige werken van Kusama, met twee volledig nieuwe installaties die speciaal voor deze tentoonstelling zijn ontwikkeld: een nieuwe Infinity Mirror Room The Eternally Infinite Light of the Universe Illuminating the Quest for Truth, en een nieuwe locatie-specifieke installatie, A Bouquet of Love I Saw in the Universe. Daarnaast is een hele galerie gewijd aan een serie schilderijen waar Kusama sinds 2009 aan werkt. Het afgelopen jaar zijn zeven schilderijen geschilderd, deze kunstwerken geven inzicht in haar huidige creatieve fase.


De tentoonstelling wordt georganiseerd door Gropius Bau, Berlijn, in samenwerking met Tel Aviv Museum of Art en start op 15 november en duurt tot 23 april 2022.


Er geldt een toeslag voor het bezichtigen van deze tentoonstelling, bovenop de algemene toegangsprijs voor het museum. Toegang tot de tentoonstelling in combinatie met een op Kusama geïnspireerde maaltijd in het gerenommeerde museumrestaurant Pastel is ook mogelijk.

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page