top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Haaien voor de kust van Hadera


Israëli's werden gewaarschuwd om niet te duiken in de buurt van de energiecentrale in de noordelijke stad Hadera, omdat heet water uit de fabriek een school haaien naar de kust heeft getrokken.


De Natuur- en Parkenautoriteit (NPA) heeft gewaarschuwd tegen duiken in het gebied en benadrukt dat "de ontmoeting met de haaien niet voorspelbaar of gecontroleerd is".


Dit is gebruikelijk voor het gebied, met haaien die zich meestal tussen november en april ophopen in de buurt van Hadera.


Bovendien "zijn er sterke stromingen en sterke wervelingen die levens in gevaar kunnen brengen, samen met veel visuitrusting zoals haken en losse vislijnen die de duikers in gevaar brengen", vervolgde de NPA.


De NPA merkte ook op dat haaien met uitsterven worden bedreigd en een wettelijk beschermd dier zijn in de Joodse staat.


"Haaien in de Middellandse Zee lijden onder een grote uitputting van hun populaties als gevolg van overbevissing en onbedoelde schade door de visserij", legt Yigal Ben Ari, directeur van de Marine Unit van de NPA tegenover i24News uit.


"Soms worden haaien die onbedoeld worden gevangen, stervend of dood terug in zee gegooid. In Israël zijn haaien een beschermde natuurlijke waarde en zijn ze erg belangrijk voor het behoud van mariene ecosystemen. Omdat ze roofdieren zijn, verminderen ze het aantal zwakke en langzame dieren in het systeem, waardoor andere soorten en het hele mariene milieu worden versterkt."


Er zijn twee soorten haaien in de buurt van Hadera, de Dusky Shark en de Sandbar Shark.

1.736 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page