top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hamas cel in Jeruzalem opgepakt die extreemrechtse Ben Gvir wilde doden en soldaten te ontvoeren


Rashid Rashak en Mansur Tsafadi. Foto via ISA / GPO


Een onderzoek door de Israëlische Veiligheidsdienst (ISA), in samenwerking met de Israëlische politie van het district Jeruzalem, heeft onthuld dat Hamas-terroristen uit Oost-Jeruzalem begin april 2022 van plan waren om Israëlische doelen in verschillende formaten aan te vallen, waaronder soldaten en de lightrail in Jeruzalem.


Zo waren de Hamas terroristen van plan om onder meer te schieten op Israëlische doelen en publieke figuren, waaronder het extreemrechtse Knesset lid Itamar Ben-Gvir, IED's te vervaardigen en soldaten te ontvoeren.


De verdachten kochten een drone om deze te bewapenen en te gebruiken om daarmee de lightrail van Jeruzalem aan te vallen.

De door de terroristen gekochte drone. Foto ISA


De ISA ontdekte dat deze cel werd geleid door Rashid Rashak, een prominente Hamas-militant in de oude stad van Jeruzalem, die ook van plan was om – samen met Mansur Tzafadi, een Hamas-militant uit Abu Tor – een terroristische schiet- of zelfmoordaanslag uit te voeren in Jeruzalem.


Na het uitvoeren van hun geplande aanvallen waren de leden van de cel van plan zich te verbergen in Hebron of Jenin


De ISA ontdekte dat Rashak een netwerk van militanten in Jeruzalem had opgericht met als doel om tijdens de afgelopen ramadan ongeregeldheden te veroorzaken in de oostelijke wijken van de stad en in Har Homa om de stabiliteit in de stad, en ook op de Tempelberg, te ondermijnen. Hiertoe hadden de militanten veel vuurwerk, vlaggen en Hamas-video's afgeleverd in de buurten van Oost-Jeruzalem en de Tempelberg voor gebruik tijdens de ramadan-onlusten.

De andere drie Hamas terroristen die zijn opgepakt. Foto ISA


De ISA en de Israëlische politie arresteerden verschillende verdachten, Hamas-militanten uit Oost-Jeruzalem, en namen de eerdergenoemde UAV in beslag, een camera die zou worden gebruikt om daarmee de ontvoerden te fotograferen of te filmen om daardoor geld te eisen en organisatorische apparatuur van Hamas mee te fotograferen.


De openbare aanklager van het district Jeruzalem dient ernstige aanklachten in tegen de verdachten.


De ISA en de Israëlische politie zullen vastberaden actie blijven ondernemen om degenen die betrokken zijn bij terrorisme, met name in Jeruzalem, in de ruimste zin van de wet aan te pakken.


In reactie op de aankondiging gaf Ben Gvir linkse activisten, evenals premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, de schuld van het Hamas-complot, zo meldt de Times of Israel.


“Het schrift hing aan de muur. Het ophitsen van de linksen tegen mij en de verklaringen van Bennett en Lapid jegens mij deden hun deel, en het blijkt dat een groep terroristen van plan was om mij en mijn familie kwaad te doen', zei Ben Gvir op Twitter.


81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page