top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hamas cell opgepakt voordat ze een terreuraanslag konden plegen


Twee van de vier verdachten. Foto via Shin Bet


De Israëlische interne veiligheidsdienst Shin Bet deed gedurende twee weken een onderzoek naar vier terreurverdachten op de Westelijke Jordaanoever en ontdekte dat ze in contact stonden met een Hamas-agent uit de Gazastrook om aanvallen op Israëlische doelen te plannen en uit te voeren.


Volgens de Shin Bet had de groep contact met Belal Basharat, een Hamas-terrorist die tijdens de Gilad Shalit-gevangenenruil in 2011 uit een Israëlische gevangenis werd vrijgelaten en naar Gaza werd gedeporteerd.


De Shin Bet noemt de twee "hoofdverdachten" als Anas Maraeva, 25 foto rechts, uit Ras Atiya, en Aslam Tubasi, 26 foto links,, uit Tamun. Tubasi is volgens de dienst de zwager van Basharat.


Basharat opereert als onderdeel van het 'Hegada-hoofdkwartier', een Hamas-orgaan in de Gazastrook met als doel het bevorderen van militaire en terroristische activiteiten op de Westelijke Jordaanoever. Hij zou de verdachten hebben opgedragen wapens te kopen en informatie over het gebied te verzamelen om namens Hamas schietaanvallen uit te voeren op burgerdoelen en Israëlische soldaten.


De agenten van de cel werden gearresteerd en een door hen gekocht wapen werd ook in beslag genomen. Bovendien werden terroristische fondsen in beslag genomen en overgedragen aan de ploeg namens het hoofdkwartier van Hamas.


De Shin Bet in een verklaring: "in de afgelopen jaren zijn veel agenten van de terroristische organisaties in de Gazastrook geïdentificeerd, die Palestijnen die op de Westelijke Jordaanoever wonen uitbuiten om terroristische activiteiten te promoten, terwijl Hamas-agenten uit de Gazastrook geld en wapens overdragen aan agenten in de Gazastrook om aanvallen uit te voeren op Israëlische doelen"


72 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page