top of page
 • Barak Ravid

Hamas laat 24 gijzelaars vrij op de eerste dag van de pauze in de gevechten in Gaza


Screenshot N12News


(dit artikel is met toestemming van Barak Ravid vertaald geplaatst)


Hamas heeft vrijdag 24 gijzelaars vrijgelaten – waaronder 13 Israëlische vrouwen en kinderen, 10 Thaise onderdanen en één Filippijnse – en Israël heeft 39 Palestijnse vrouwen en kinderen vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen op de eerste dag van de pauze in de gevechten in Gaza.


Het grote geheel: Hamas stemde ermee in om gedurende de vier dagen durende pauze minstens 50 vrouwen en kinderen vrij te laten, terwijl Israël op het punt staat 150 Palestijnen, voornamelijk vrouwen en kinderen, die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden, vrij te laten.

 • De dertien Israëlische gijzelaars die zijn vrijgelaten, zijn afkomstig uit kibboets Nir Oz – de Israëlische kibboets die op 7 oktober de meest verwoestende aanval heeft ondergaan, waarbij één op de vier inwoners werd gedood of ontvoerd.

 • Hamas heeft vrijdag ook tien Thaise staatsburgers en één Filipijner vrijgelaten die in de Israëlische dorpen werkten en op 7 oktober werden ontvoerd, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar. Eerder vrijdag zei de Thaise premier dat twaalf Thaise staatsburgers waren vrijgelaten. De afgelopen weken heeft Thailand Egypte, Qatar en Iran gevraagd om met Hamas te bemiddelen om hun vrijlating veilig te stellen.

 • De deal tussen Israël en Hamas kwam tot stand na weken van gevoelige, door Qatar bemiddelde onderhandelingen, waarbij ook de regering-Biden op het hoogste niveau betrokken was.

Wat ze zeggen: “De Israëlische regering omhelst alle Israëlische burgers die vandaag naar huis zijn teruggekeerd”, zei het kabinet van de Israëlische premier in een verklaring.

 • “De Israëlische regering is vastbesloten om al degenen die zijn ontvoerd en degenen die nog steeds vermist worden, terug te sturen”, voegde het eraan toe.

President Biden zei later vrijdag dat de eerste dag van de implementatie van de deal “slechts een begin is, maar tot nu toe is het goed gegaan.”

 • “Al deze gijzelaars hebben een vreselijke beproeving meegemaakt en dit is voor hen het begin van een lange reis van genezing”, voegde hij eraan toe.

 • Op de vraag van verslaggevers of hij wist of en wanneer Amerikaanse gijzelaars kunnen worden vrijgelaten, zei Biden dat zijn ‘hoop en verwachting’ is dat dit snel zou kunnen gebeuren. Hij noemde specifiek twee Amerikaanse vrouwen en peuter Abigail Edan, die tot de vele Amerikaanse burgers behoren die nog steeds vermist worden na de aanval van 7 oktober.

Biden herhaalde zijn oproep voor een tweestatenoplossing en zei dat hij er druk op heeft uitgeoefend op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om te proberen “het aantal [burger]slachtoffers te verminderen terwijl hij probeert Hamas te elimineren, wat een legitiem doel is.”

 • Biden zei dat hij niet kon voorspellen hoe lang de oorlog zou duren, maar hij hoopt dat de Arabische wereld en andere landen in de regio ‘druk zullen uitoefenen op alle partijen om dit te vertragen en er zo snel mogelijk een einde aan te maken. ."

 • Op de vraag of hij vond dat er voorwaarden moesten worden gesteld aan de Amerikaanse hulp aan Israël, zei Biden dat dit ‘een waardevolle gedachte was, maar ik denk niet dat als ik daarmee zou beginnen, we ooit zouden zijn gekomen waar we nu zijn. stuk voor stuk.” Hij heeft het niet uitgewerkt.

Stand van zaken: Niet lang nadat de pauze was begonnen, begonnen vrachtwagens met hulpgoederen vanuit Egypte Gaza binnen te rijden. VN-konvooien begonnen op weg te gaan naar het noorden van Gaza, waarbij de eerste hulp dit gebied binnen enkele weken mocht bereiken.

 • Minstens vier vrachtwagens met brandstof en vier vrachtwagens met kookgas kwamen vrijdag ook Gaza binnen.

 • Het Israëlische leger gebruikte traangas om grote groepen ontheemde Palestijnen terug te dringen die probeerden terug te keren naar het noordelijke deel van de Gazastrook nadat de pauze in de gevechten was begonnen. Het Israëlische leger liet pamfletten vallen waarin mensen werden opgedragen in het zuiden te blijven omdat de pauze tijdelijk was.

Uitzoomen: Israëlische en Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat de deal gestructureerd is om Hamas te stimuleren meer dan 50 gijzelaars vrij te laten. Volgens de overeenkomst zal Israël de pauze met een dag verlengen voor elke tien extra gijzelaars die worden vrijgelaten.

 • “We weten dat Hamas minstens 70 tot 80 vrouwen en kinderen vasthoudt en dat we ze allemaal kunnen pakken”, vertelde een Israëlische functionaris woensdag aan verslaggevers. De Israëlische functionarissen zeiden woensdag dat Israël gelooft dat andere facties in Gaza tenminste enkele kinderen vasthouden, maar dat ze bereid zijn om Hamas prikkels te geven om ze allemaal te lokaliseren.

 • Meer dan 240 mensen, waaronder verschillende Amerikanen, werden ontvoerd tijdens de terroristische aanslag van 7 oktober. Volgens Israëlische functionarissen kwamen bij de aanval minstens 1.200 mensen om het leven. Voorafgaand aan de vrijlating van vrijdag werden vier gijzelaars , waaronder twee Amerikanen , vrijgelaten, één werd gered en twee anderen werden dood aangetroffen .

Inzoomen: De pauze biedt een kort uitstel voor ruim 2,2 miljoen Palestijnen die in Gaza wonen en sinds het begin van de oorlog onder het zware bombardement van Israël staan. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in het door Hamas beheerde Gaza zijn minstens 14.850 Palestijnen gedood.

 • De pauze in de gevechten en de vrijlating van gijzelaars zijn wereldwijd breed verwelkomd.

 • Maar humanitaire groeperingen waarschuwden dat een tijdelijke pauze niet voldoende is om de omvang van de humanitaire crisis in Gaza aan te pakken.

 • “[V]onze dagen is niet genoeg tijd om tegemoet te komen aan de nu catastrofale humanitaire behoeften”, zei het International Rescue Committee in een verklaring nadat de deal was aangekondigd.

 • “Alle diplomatieke inspanningen moeten er nu op gericht zijn ervoor te zorgen dat burgers in Gaza niet opnieuw in de oorlog terechtkomen en dat alle gijzelaars worden vrijgelaten”, voegde het eraan toe.

De Israëlische regering heeft echter gezegd dat zij “de oorlog zal voortzetten om alle gijzelaars terug te brengen, de vernietiging van Hamas te voltooien en ervoor te zorgen dat er geen bedreiging voor Israël vanuit Gaza kan ontstaan.”

 • De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei donderdag dat de gevechten na de korte pauze ‘met grote kracht’ zullen worden hervat. Hij voegde eraan toe dat de gevechten naar verwachting één tot twee maanden zullen aanhouden en dat Israël druk zal uitoefenen op Hamas om meer gijzelaars vrij te laten.

Noot van de redactie: dit verhaal is overal bijgewerkt met aanvullende details.

277 weergaven0 opmerkingen
bottom of page