top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hamas lijkt voorstel wapenstilstand en vrijlating gijzelaars, af te wijzen

De premier van Qatar, Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani. Foto Wikipedia


Volgens diverse media berichten lijkt Hamas het voor stel tot een langdurige wapenstilstand en vrijlating gegijzelden, af te wijzen. Hamas schijnt alleen te willen praten als Israe;l zich volledig uit Gaza terugtrekt.


De terreurgroep heeft samen met een kleinere terreurgroep, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een verklaring afgelegd waarin zij erop aandringt dat Israël zijn ‘agressie’ moet stopzetten en zich moet terugtrekken uit Gaza voordat er een ruilovereenkomst plaatsvindt.


Een hoge Hamas-functionaris voegde eraan toe dat de terreurgroep een “volledig en alomvattend staakt-het-vuren” in Gaza wil, meldt The Times of Israel.


“We hebben het in de eerste plaats over een volledig en alomvattend staakt-het-vuren, en niet over een tijdelijke wapenstilstand”, zei Taher al-Nunu tegen AFP. Zodra de gevechten stoppen, “kunnen de rest van de details worden besproken”, inclusief de vrijlating van gijzelaars.


Eerder zei de premier van Qatar dat hij geloofde dat Hamas was “afgestapt” van zijn eis voor een volledig staakt-het-vuren als voorwaarde, iets dat ronduit door Israël is verworpen.


Meerdere Israëlische netwerken meldden eerder dat Israëlische onderhandelaars in Parijs zondag overeenstemming hadden bereikt over een raamwerkvoorstel voor een deal voor de vrijlating van gijzelaars.


Het conceptaanbod, dat werd uitgebroed tijdens een bijeenkomst van de hoofden van de Mossad- en Shin Bet-inlichtingendiensten met hoge Amerikaanse, Qatarese en Egyptische functionarissen, werd volgens NBC News maandag aan Hamas gepresenteerd . Het was niet meteen duidelijk of de verklaringen van Hamas een directe reactie op het voorstel waren.

359 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page