top of page
 • Barak Ravid

Hamas' topprioriteit in de gijzelingsovereenkomst is de terugkeer van de Palestijnen naar Noord-Gaza, schrijft Barak Ravid

Hamas leider Sinwar. Screenshot YouTube


Qatarese en Egyptische bemiddelaars vertelden de Israëlische onderhandelaars vorige week tijdens gesprekken dat Hamas bereid is het aantal Palestijnse gevangenen dat wordt vrijgelaten als onderdeel van een gijzelingsovereenkomst te verminderen als Israël ermee instemt meer Palestijnse burgers terug te laten keren naar het noorden van Gaza, aldus een Israëlische functionaris en een bron met kennis van het probleem vertelde Axios.


Waarom het ertoe doet: De druk op Israël en Hamas blijft toenemen om een ​​overeenkomst te bereiken die de vrijlating van gijzelaars en een humanitair staakt-het-vuren omvat, terwijl hulpgroepen waarschuwen dat een half miljoen Palestijnen het risico lopen op hongersnood.


 • Tijdens de indirecte gesprekken in Doha vorige week kregen Israëlische onderhandelaars van Qatarese en Egyptische bemiddelaars te horen dat de terugkeer van Palestijnen naar Noord-Gaza een topprioriteit is voor Hamas, zei de Israëlische functionaris, eraan toevoegend dat ze verrast waren hoe belangrijk de kwestie voor Hamas is.

 • Tijdens de onderhandelingen presenteert Hamas het toestaan ​​van Palestijnen om naar het noordelijke deel van de Gazastrook terug te keren als een humanitaire kwestie, aldus de functionaris.

 • De Israëlische regering beschouwt het als een politieke kwestie: als de Palestijnen mogen terugkeren naar het noorden van Gaza, zou dit Hamas als bestuursorgaan in de enclave kunnen versterken en het Israëlische doel om Hamas omver te werpen moeilijker te verwezenlijken kunnen maken. Israël zou ook een punt van invloed kunnen verliezen in de volgende fase van de onderhandelingen.

Het grote geheel: meer dan een miljoen Palestijnen die in Gaza-stad en in de noordelijke delen van de enclave woonden, zijn ontheemd geraakt door de militaire operatie van Israël in de enclave, sommigen van hen meerdere keren.


 • De meerderheid van deze Palestijnen bevindt zich nu in de stad Rafah, vlakbij de grens met Egypte, waar ze in geïmproviseerde schuilplaatsen en tenten leven en lijden onder erbarmelijke humanitaire omstandigheden.

 • Ongeveer 300.000 Palestijnen zijn in het noorden van Gaza gebleven, waar de infrastructuur bijna volledig is verwoest, de openbare orde is verstoord en voedsel en medische diensten schaars zijn.

Aanjager van het nieuws: het Witte Huis wil wanhopig een tijdelijk staakt-het-vuren in Gaza en ziet een deal voor de gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden als de enige manier om dat te bereiken.


 • De regering-Biden wil dat de Qatari’s en de Egyptenaren – de belangrijkste bemiddelaars in de gijzelingsgesprekken – Hamas zover krijgen dat zij instemmen met een deal vóór de islamitische heilige maand Ramadan, die op 10 maart begint.

 • Een voorstel van de VS, Qatar en Egypte zou inhouden dat Israël ongeveer 400 Palestijnse gevangenen zou vrijlaten – waaronder 15 die veroordeeld zijn voor de moord op Israëli’s.

 • In ruil daarvoor zou Hamas ongeveer veertig Israëlische gijzelaars vrijlaten, waaronder vrouwen, vrouwelijke soldaten, mannen boven de vijftig en mannen die in ernstige medische omstandigheden verkeren.

 • Het raamwerk omvatte ook een pauze van ongeveer zes weken in de gevechten in Gaza – één dag voor elke vrijgelaten levende gijzelaar – evenals de bereidheid tot een initiële en geleidelijke terugkeer van Palestijnse burgers naar het noordelijke deel van de Gazastrook.

Stand van zaken: Na de gesprekken van vorige week in Doha arriveerde een Hamas-delegatie dit weekend in Caïro voor ontmoetingen met Egyptische en Qatarese bemiddelaars. Vertegenwoordigers van de CIA zijn ook aanwezig om de gesprekken te volgen.


 • Israël heeft geen delegatie naar de gesprekken in Caïro gestuurd en zegt dat het de onderhandelingen niet zal voortzetten zolang Hamas geen lijst van nog levende gijzelaars verstrekt, of een antwoord geeft op de verhouding tussen gevangenen en gijzelaars van 1:10. dat was opgenomen in het voorstel van de VS, Qatar en Egypte.

 • Hamas-functionarissen vertelden maandag aan al-Arabiya dat ze Egyptische bemiddelaars hun reactie over de ‘ratio’ hadden gegeven, maar Israëlische functionarissen beweerden dat ze hierover niets uit Caïro hadden gehord.


Wat te zien: De gijzelaarsgesprekken zullen vandaag worden besproken tijdens ontmoetingen in het Witte Huis met de Israëlische minister Benny Gantz en vice-president Harris en nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan.


 • Later vandaag zal de premier van Qatar, Mohammed Bin Abdul Rahman al-Thani – een belangrijke bemiddelaar in de gijzelaarsgesprekken – ook het Witte Huis bezoeken om de adviseurs van president Biden te ontmoeten.

641 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page