top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Handgeschreven middeleeuwse Hebreeuwse manuscripten zullen doorzoekbaar zijn


Menorah en andere schepen afgebeeld in een 14e-eeuwse Sefardische Thora uit de Guenzburg-collectie in de Russische Staatsbibliotheek, Moskou. Afbeelding gehost door KTIV - The International Collection of Digitalized Hebrew Manuscripts/National Library of Israel via ISRAEL21C


Tienduizenden handgeschreven middeleeuwse manuscripten in de Nationale Bibliotheek van Israël's KTIV Internationale Collectie van Gedigitaliseerde Hebreeuwse Manuscripten zullen worden geanalyseerd door AI-gestuurde technologieën dankzij een ongekende subsidie ​​van 10 miljoen euro van de Europese Onderzoeksraad van de EU.


In de wereld van historisch documentonderzoek is optische karakterherkenning gemeengoed, maar het ontcijferen en transcriberen van handschrift is onmogelijk gebleven, vooral voor minder gangbare alfabetten zoals het Hebreeuws.


Dankzij de subsidie ​​kan een consortium — Paris Sciences-Lettres University, Tel Aviv University en Bar-Ilan University, met deelname van Haifa University en de National Library of Israel — een zesjarig project starten om computationele methoden te ontwikkelen om de 95.000 volledige en gefragmenteerde manuscripten gehost door KTIV.


Verlichte menora uit een Spaanse bijbel uit de 13e eeuw. Afbeelding gehost door KTIV – The International Collection of Digitalized Hebrew Manuscripts/National Library of Israel via ISRAEL21C


Prof. Emeritus Nachum Dershowitz van de School of Computer Science aan de Universiteit van Tel Aviv, zei tegen ISRAEL21C: “Dit gedurfde en gedurfde project stelt iedereen van elke achtergrond in staat om door deze schatkamer van miljoenen manuscriptpagina's te dwalen die, als onderdeel van de cultuur en het erfgoed van het Joodse volk, werden met de hand geschreven en gekopieerd – zelfs de aantekeningen die in de marge van deze geschriften waren toegevoegd, werden getraceerd – en van generatie op generatie doorgegeven.”


Een middeleeuws Hebreeuws manuscript in de Nationale Bibliotheek van Israël. Foto door Hanan Cohen via ISRAEL21C


Het project, genaamd "MIDRASH" (Migrations of Textual and Scribal Traditions via Large-Scale Computational Analysis of Medieval Manuscripts in Hebrew Script), is de eerste ERC Synergy-beurs voor joodse studies en de eerste voor computationele manuscriptstudies.


Nieuw project zal iedereen in staat stellen om de schat aan miljoenen manuscriptpagina's van de Nationale Bibliotheek van Israël te doorzoeken. Foto door Hanan Cohen via ISRAEL21C


"Dit is een ongekende technologische prestatie waarvan de resultaten nieuwe horizonten zullen openen voor onderzoek in Joodse studies", zegt Oren Weinberg, CEO van de Nationale Bibliotheek van Israël.

56 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page