top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO'S: Hartverscheurende beelden bij de begrafenis van de vermoorde Rina en Maya Dee


Foto via Twitter video


Hartverscheurende beelden zondag tijdens de begrafenis van de door een terrorist vermoorde zusjes Rina en Maya Dee. 'Hoe zal ik het je moeder uitleggen?', zegt de vader huilend.


In een uitbarsting van angst en verdriet kwamen duizenden rouwenden zondagmiddag bijeen om hun laatste eer te bewijzen aan de zussen Maia Dee, 20, en Rina Dee, 15, die vrijdag door Palestijnse schutters werden vermoord op de noordelijke Westelijke Jordaanoever.


Maya (links) en Rina Dee. Foto via familie


De begrafenisstoet vertrok vanuit de nederzetting Efrat, waar de zusters woonden en de rouwenden marcheerden naar de begraafplaats in Kfar Ezion.


Buurtbewoners stonden langs de straten in de buurt van het ouderlijk huis, zwaaiden met Israëlische vlaggen en straalden liefde en steun uit terwijl de familie op weg was naar de begraafplaats in Kfar Etzion.

Degenen op de begraafplaats in de Kfar Etzion nederzetting huilden bitter toen de lichamen van de twee zussen de begrafeniszaal binnen werden gebracht, terwijl hun vader, rabbijn Leo Dee, zijn drie andere kinderen troostte.

Zijn vrouw Lucy, 48, die zwaargewond raakte bij de terreuraanslag in de Jordaanvallei, bleef na een operatie in kritieke toestand in het ziekenhuis.


In een betraande lofrede herinnert Rabbijn Leo Dee zich dochters Rina en Maia's passie voor het leven en dromen voor de toekomst; 'Hoe moet ik Lucy, jullie moeder, uitleggen wat er met onze twee kostbare geschenken is gebeurd', vraagt ​​hij terwijl moeder in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt.


Het eens gelukkige gezin van rabbijn Dee. Foto via Faceboek


Er waren vrienden en familie van de zusjes aanwezig, inclusief hun medestudenten van het religieuze seminarie en de middelbare school die ze bezochten. De rouwenden zongen psalmen en liederen van klaagzang, verlies en hoop, terwijl ze wachtten op de komst van de begrafenisstoet naar de begraafplaats.

Verschillende regeringsfunctionarissen waren ook aanwezig bij de begrafenis, waaronder minister van Financiën Bezalel Smotrich en minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben Gvir, evenals voormalig president Reuven Rivlin.


Na het reciteren van psalmen prees de vader van de meisjes hen onder het geluid van huilende rouwenden.


Hij beschreef Maya als een ijverige en innemende jonge vrouw die aan haar tweede jaar vrijwilligerswerk bij de nationale dienst begon.


"Mijn prachtige perfecte Maya, we noemden je 'Gods water' en je was de vriend van zoveel mensen, stromend tussen zoveel verschillende groepen. Je was altijd een engel, nu zul je altijd onze beschermengel zijn," zei Rabbijn Dee.

Vervolgens vergeleek hij zijn overleden dochter met de matriarch Sara van de Bijbel en zei dat beide vrouwen arriveerden, vertrokken en weer terugkeerden naar het Beloofde Land.


Hij voegde eraan toe dat Maya, net als Sara, die werd begraven in de Grot van de Patriarchen – of de “Grot der Dubbelen” zoals hij het uitdrukte – naast haar man Abraham, ook begraven zal worden naast haar zus Rina, van wie hij zei dat ze droomde van “reizen rond de wereld, maar je reist nu naar de hemel."


In een opmerking over de steun die zijn familie heeft gekregen sinds de terreurgebeurtenis op vrijdag, verwonderde Dee zich dat "wanneer een eenvoudig gezin in Efrat wordt verwoest, het hele land pijn doet."


Hij zei dat mensen hem vroegen hoe hij zo'n emunah (geloof) heeft ondanks zijn onuitsprekelijke verlies. Dee deelde iets dat hij had geleerd van Rabbi Efrem Goldbergs lessen over emunah. “Er is één hoofdformule voor emunah. Focus altijd op wat je wel hebt en niet op wat je niet hebt. Ik heb nog steeds drie geweldige kinderen – Keren, Tali en Yehuda en mijn vrouw Lucy.”


Dee's Engelse opmerkingen werden gevolgd door elk van de broers en zussen, die in het Hebreeuws spraken. Andere sprekers waren een van Maya's leraren, vrienden van Maia en Rina, en de rabbijn van de familie, Yair Binshtock.


Buurvrouw, vriendin en collega Rena London vertelde The Jerusalem Post over Lucy Dee. “Ik werk met Lucy als lerares Engels in Yeshivat Bnei Akiva Orot Yehuda [in Efrat]. Ze zit altijd vol energie en creatieve ideeën om de studenten te helpen. Ze is een toegewijde en toegewijde leraar die haar studenten enorm heeft geholpen en ze nooit opgeeft. Ze helpt altijd stressvolle situaties onschadelijk te maken door kalm en behulpzaam te zijn.


"Ze praat graag over haar kinderen en het hele personeel heeft het gevoel dat ze ze kennen door haar verhalen," zei ze.


"Tijdens de priesterlijke zegening in de sjoel is het de gewoonte dat een vader zijn zonen onder zijn tallit neemt", zei London. “Lucy zou haar vier meisjes tijdens de zegening omhelzen. Ze is zo'n liefhebbende moeder."

405 weergaven0 opmerkingen
bottom of page