top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hebreeuwse Universiteit: Groene muren kunnen het energieverbruik met 20% verminderen


Een verticale binnen leefwand. Foto door Pawel Czerwinski op Unsplash


Verticale groene levende muren zijn niet alleen erg Instagrambaar, maar dienen ook de bijna even belangrijke functie om de temperatuur eromheen te verlagen en het energieverbruik te helpen verminderen, volgens een recent onderzoek.


Onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem onderzochten anderhalf jaar lang groene muren in een afgesloten ruimte, waarbij ze milieu-indicatoren zoals kooldioxidegehalte, temperatuur, vochtigheid en de kwaliteit en pH-waarden van het irrigatiewater in de gaten hielden.


Volgens hun studie, gepubliceerd in het tijdschrift Building and Environment, kunnen bepaalde planten de behoefte aan ventilatie en airconditioning verminderen door koolstofdioxide uit de lucht te gebruiken en waterdamp in de kamer te laten verdampen, waardoor het CO2-gehalte wordt verlaagd en de lucht rond het groen wordt gekoeld. muur.


De groene muren, merkten de onderzoekers op, verminderden de behoefte aan luchtcirculatie met zo'n 20 procent en verlaagden de temperatuur in de buurt van de planten met ongeveer drie tot vijf graden Celsius.


"Verwarmings-, koel- en ventilatiesystemen van woongebouwen zijn verantwoordelijk voor 27 procent van het energieverbruik en 17 procent van de kooldioxide-uitstoot in de wereld", legt onderzoeksleider David Helman aan ISRAEL21c uit .


“Daarnaast is het hoge energieverbruik in steden onder meer verantwoordelijk voor het fenomeen 'stedelijk hitte-eiland', een situatie waarbij de temperatuur in de stad één tot drie graden Celsius hoger is dan op het omringende platteland. omgeving”, zei hij.


"De resultaten van de studie zouden bouwplanners en kantooreigenaren kunnen aanmoedigen om planten te gebruiken om energie en geld te besparen, terwijl ze toch voldoen aan de vereiste norm voor ventilatie in openbare gebouwen," voegde Helman toe.


“In de nabije toekomst zijn we van plan om het onderzoek uit te breiden en een systeem te publiceren op basis van kunstmatige intelligentie en beeldverwerking dat het proces van planning en onderhoud van de groene muur eenvoudiger en toegankelijker zal maken, zodat sommige van de routinematige onderhoudswerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. automatisch uitgevoerd.”96 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page