top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hebreeuwse Universiteit ontdekt ritueel bad dat elites gebruikten net voor vernietiging 2e Tempel


Toegang tot het rituele bad. Foto Assaf Peretz / Israel Antiquities Authority


Een bergingsopgraving in de buurt van de Tempelberg door het Instituut voor Archeologie van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem heeft een uniek ritueel bad ("mikveh") blootgelegd dat dateert uit de late Tweede Tempelperiode (1e eeuw CE).


Deze opgravingen, die in februari 2021 zijn begonnen om toegang voor gehandicapten tussen de oude stad van Jeruzalem en de Westelijke Muur te verschaffen, stonden onder toezicht van Michal Haber en Dr. Oren Gutfeld van de HU, gedeeltelijk gefinancierd door het Israëlische Ministerie van Jeruzalem en de William Davidson Foundation, en geleid door het bedrijf voor de wederopbouw en ontwikkeling van de Joodse wijk van de oude stad van Jeruzalem.

Binnen in het rituele bad. Let op het fijne metselwerk van het gewelfde plafond (credit: Michal Haber


Het rituele bad werd gevonden in de restanten van een privévilla, uitgehouwen in het gesteente en met een gewelfd plafond met fijn metselwerk dat typerend is voor de Herodiaanse periode. Het bevindt zich op de top van een klif in de "Bovenstad" - een uitdrukking die is bedacht door historicus Josephus Flavius ​​om het gebied van de stad van Herodes te beschrijven waar de elites van Jeruzalem woonden. In de buurt van dezelfde villa werd een gepleisterd waterreservoir ontdekt. Het was in gebruik geweest tot de verwoesting van de Tweede Tempel door Rome in 70 CE, en bevatte de overblijfselen van bijna 40 kookpotten, waarvan sommige nog intact waren.

Gezicht op het rituele bad (links) en de omliggende overblijfselen van bouwwerken uit de Herodiaanse periode. Foto Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority


Naast het rituele bad, hebben de opgravingen extra artefacten blootgelegd die de Tweede Tempel, Romeins-Byzantijnse en Ottomaanse periodes overspannen, waaronder een netwerk van gepleisterde poelen en kanalen.

De Ottomaanse fase van het originele Tweede Tempel-periode Lagere Aquaduct. Foto Michal Haber/Hebrew University


Onder de vondsten bevond zich een deel van de Ottomaanse periode van het "Lagere Aquaduct", dat tijdens de Tweede Tempelperiode water van de zwembaden van Salomo in de buurt van Bethlehem helemaal naar de Tempelberg in Jeruzalem transporteerde; en een industrieel zwembad gebouwd door soldaten van het tiende legioen van Rome die in Jeruzalem waren gestationeerd na de oprichting van de Romeinse kolonie "Aelia Capitolina" in 130 CE.

Het blootleggen van een terracotta pijp uit de Ottomaanse periode van het originele Tweede Tempel-periode Lagere Aquaduct. Foto Michal Haber


Het zwembad ligt bovenop de overblijfselen van een vroegere Romeinse oven, ook geïnstalleerd door soldaten van het Legioen. De bodem bevat een laag tegelstenen, waarvan er één was gestempeld met de letters "LXF", verwijzend naar "Legio X Fretensis", de volledige naam van het tiende legioen.

Een tegel gestempeld met de naam van het tiende Romeinse legioen in het Latijn. Foto Michal Haber


Tijdens de opgraving werd ook een fragment ontdekt van een keramische olielamp uit de laat-Byzantijnse periode, gegraveerd met de Griekse formule "Het licht van Christus schijnt voor iedereen". Deze zin kan zijn oorsprong hebben in de ceremonie van het Heilig Vuur, onderdeel van de orthodoxe paasvieringen in de Heilig Grafkerk. Dergelijke olielampen, voornamelijk gedateerd in de 6e en 7e eeuw CE, zijn mogelijk gekocht door christelijke pelgrims die zich naar de Byzantijnse stad verdrongen - nu bekend als "Hierosolyma".


Een keramische olielamp uit de vroege islamitische periode. FotoMichal Haber / Hebrew University


Zeev Elkin, de Israëlische minister van Bouw en Huisvesting en van Jeruzalemzaken, opende het Western Wall Elevator Project en merkte op dat “deze zeldzame vondsten, gedaan tijdens de opgravingen van het Western Wall Elevator Project, echt opwindend zijn. Ze leveren het bewijs van een voortdurende Joodse aanwezigheid in Jeruzalem gedurende millennia. Onder mijn leiding zal het Israëlische Ministerie van Jeruzalem Zaken en Erfgoed het rijke Joodse verleden van Jeruzalem blijven behouden en ontwikkelen en de hoofdstad omvormen tot een moderne, innovatieve stad.”


Intacte kookpotten uit de Herodiaanse periode verzameld op de bodem van het waterreservoir. Foto Michal Haber / Hebrew University


Gutfeld onderzocht de unieke vondsten en vertelde: "De opgraving onthulde overblijfselen uit de Tweede Tempel, Romeins-Byzantijnse en Ottomaanse periodes. De hoeveelheid waterkanalen, reservoirs en poelen die in het gebied zijn ontdekt, weerspiegelen de centrale rol die de watervoorziening van Jeruzalem door de eeuwen heen heeft gespeeld.”

Een fragment van een olielamp uit de Byzantijnse periode (“Hierosolyma”) met overblijfselen van een Griekse inscriptie “Het licht van Christus schijnt voor iedereen”. Foto Michal Haber / Hebrew University


Zoals opgemerkt, was het hoogtepunt van de archeologische opgraving het rituele bad. Haber legde de betekenis van deze vondst uit: "Tijdens de Herodiaanse periode was het gebied in kwestie de thuisbasis van de rijkste inwoners van de stad. Hoewel er in het gebied verschillende andere rituele baden zijn opgegraven, komt het belang van deze specifieke ontdekking voort uit de opvallende nabijheid van de Tempelberg, waardoor de vraag rijst wie er in deze grootse villa woonde aan de vooravond van de verwoesting van de stad. Het kan heel goed een priesterlijke familie zijn geweest.”

Pijpen van klei uit de Ottomaanse periode. Foto Michal Haber


Samen met Dr. Amit Reem, hoofdarcheoloog van het Jeruzalem-district van de Israel Antiquities Authority, zal het rituele bad worden bewaard en opgenomen in het nieuwe Western Wall Elevator-complex.

De uitgehouwen treden van het rituele bad. Foto Assaf Peretz / Israel Antiquities Authority

Het ministerie van Jeruzalem Zaken, onder leiding van minister Elkin, blijft de Joodse wijk van Jeruzalem ontwikkelen. Lopende projecten zijn onder meer de Westelijke Muurlift, de Tiferet Israel synagoge, upgrades van de Herodian Quarter en de archeologische vindplaats Broad Wall.


197 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page