top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hebreeuwse universiteit onthult eenvoudige methode om het aantal IVF-geboorten te verhogen


Screenshot YouTube


Wereldwijd heeft ongeveer 10 -15% van de paren onvruchtbaarheidsproblemen. Velen wenden zich tot kunstmatige voortplantingstechnologieën (ART's), met name IVF (in-vitrofertilisatie), in de hoop een baby te krijgen. Maar het proces is vol angst, aangezien gemiddeld slechts ongeveer een derde van de IVF-cycli succesvol is.


Een methode om het succes van IVF te verbeteren is echter duidelijk geïdentificeerd in een systematische review van hoogwaardige klinische onderzoeken - uitgevoerd door een team van onderzoekers van het Kaplan Hospital en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU), onder leiding van Dr. Devorah Heymann. Hun bevindingen werden gepubliceerd in Human Reproduction.


De trend over de hele wereld is dat stellen het stichten van een gezin uitstellen totdat ze meer financiële stabiliteit hebben bereikt. Dit brengt vrouwen voorbij hun jaren van maximale vruchtbaarheid - waardoor velen afhankelijk zijn van processen zoals IVF om een ​​​​baby te krijgen. Bij IVF wordt bij de vrouw een eicel verwijderd, in een schaaltje bevrucht en enkele dagen later wordt het embryo in haar baarmoeder geïmplanteerd. In de schaal wordt het embryo bewaard in een vloeistof of kweekmedium dat de ontwikkeling ondersteunt. De Hebreeuwse Universiteit. review stelde vast dat de toevoeging van hyaluronzuur (HA) aan dit medium het uiteindelijke succes van IVF vergroot.


Deze significante bevinding was het resultaat van een gedetailleerde systematische review en meta-analyse van de uitkomst van alle hoogwaardige klinische onderzoeken waarbij HA al dan niet werd toegevoegd aan het kweekmedium. "We ontdekten dat het blootstellen van een embryo aan HA gedurende meer dan 10 minuten voorafgaand aan de overdracht naar de baarmoeder, de kans op een geboorte verhoogde van 32% naar 39%", deelde Heymann. Het meest opvallende succes was in gevallen voor vrouwen met een slechte prognose van succes.


Bovendien werd de stijging van het geboortecijfer alleen gezien in gevallen waarin een vrouw werd geïmplanteerd met haar eigen bevruchte eicel en niet in gevallen waarin donoreicellen werden gebruikt. "Dit kan zijn omdat donoreicellen meestal van hogere kwaliteit zijn", legt Heymann uit. Het belangrijkste voordeel is te zien in eieren van slechtere kwaliteit.


Deze studie, door Heymann en haar collega's, waaronder IVF-experts Prof. Zeev Shoham en Dr. Yuval Or, bouwt voort op hun werk voor Cochrane, dat in 2020 een recensie publiceerde die een algemene toename van het slagingspercentage bij ART's laat zien wanneer embryo's worden blootgesteld aan HA voor implantatie.


Hoewel HA van nature voorkomt in het vrouwelijke voortplantingsstelsel, is de rol ervan bij het verbeteren van IVF-resultaten onduidelijk en "meer onderzoek is nodig", suggereert Heymann. Ondertussen is haar grootste zorg dat IVF-klinieken handelen naar de bevindingen van deze review. "Echter," merkte ze op, "hyaluronzuur is duur, en dit kan betekenen dat het niet zo wijdverbreid wordt gebruikt als het zou moeten zijn."38 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page