top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Helikopterpiloten te laten vliegen met F-35-technologie: Elbit's X-Sight-helm


Foto via Elbit


Terwijl hi-tech jachtpiloten deze zomer met behulp van het gemonteerde display systeem in Elbit's X-Sight augmented-reality helm Top Gun kunnen spelen, zullen helikopterpiloten nu een geavanceerdere helm hebben dan F-35-piloten.


De helm werd al bekeken door potentiële klanten over de hele wereld en werd ontwikkeld om te worden gebruikt in het Future Vertical Lift-programma en in de nieuwe helikopterarray van de Israëlische luchtmacht.


Met geavanceerde avionica die piloten meer informatie geeft dan welke andere helm dan ook, biedt de X-Sight piloten nieuwe mogelijkheden zodat ze "het weer kunnen beheersen", zegt Aviel Yahav, hoofd bedrijfsontwikkeling en marketing bij Elbit Systems


"Dit is een systeem gemaakt voor piloten door piloten", zei hij tegen The Jerusalem Post.


De nieuwe suite integreert een geavanceerde sensorarray, een door kunstmatige intelligentie aangedreven missiecomputer en een Augmented Reality (AR) Helmet-Mounted Display (HMD) systeem. Hiermee kan de helikopterpiloot door de body van het vliegtuig kijken.


Elbit's nieuwe technologische suite voor X-Sight omvat de AI-aangedreven missiecomputer voor realtime datafusie en machine learning van obstakels en bedreigingen, en voor het uitvoeren van operationele applicaties. Het bevat ook een geïntegreerde reeks sensorsystemen die de innovatieve Xplore-radar combineren met de operationele BrightNite multi-spectrale payload die dag camera en infraroodcamera's voor thermisch zicht omvat.


Het X-Sight-systeem biedt de piloten te allen tijde en onder alle weersomstandigheden een realtime, helder, gekleurd breed gezichtsveld. Het stelt de helikopterpiloten in staat om een ​​terreinraster te zien met datapunten die over real-world afbeeldingen zijn gelegd met een 61x30 graden zicht met twee ogen en een door het vizier geprojecteerd display dat in kleur en met hoge resolutie is.


Piloten kunnen schakelen tussen verschillende operationele toepassingen, hetzij van dag vlucht naar vlucht tijdens zware mist of sneeuw, analyse met betrekking tot een landingsplatform, het in kaart brengen van obstakels en meer.


Het systeem dat al een nachtzichtfunctie bevat die piloten kunnen in- of uitschakelen, heeft ook natuurlijke dieptewaarneming en hybride optische inertiële tracker en lage latentie. De LLTV-camera heeft een naadloze in-flight-sensor en maakt toewijzing van overgangsdoelen mogelijk, evenals indicatie van bewegende doelen om piloten te waarschuwen voor mogelijke inkomende bedreigingen.


X-Sight heeft een bereik van 2000 meter. met een breed gezichtsveld van 100x50, en bevat Elbit's innovatieve XPlore Radar, een compacte, geavanceerde luchtradar die op elk vliegtuig kan worden geïnstalleerd. Het stelt piloten in staat om te vliegen in verslechterde weersomstandigheden, inclusief brownouts, alsof ze overdag vliegen bij helder weer.


“Deze technologie die we hebben ontwikkeld, brengt de capaciteit van de vijfde generatie van de F-35 naar de helikoptervloot van gevechtshelikopters en nutshelikopters, waardoor piloten in elke verslechterde visuele omgeving kunnen vliegen en deze verslechterde visuele omgeving van een beperking in een operationele verandert. voordeel", zei hij.


De AI-aangedreven missiecomputer combineert alle informatie van de sensoren samen met vooraf geïnstalleerde kaarten, vlucht- en missiegegevens, en presenteert de piloot op zijn/haar vizier met een realtime kleurenfoto met de AR-overlay.

Elbit's X-Sight augmented-reality helm-gemonteerd weergavesysteem. Foto via Elbit


Het volgt ook continu het landschap om piloten te waarschuwen voor mogelijke obstakels zoals hoogspanningskabels, antennes en andere interferenties, zonder voorafgaande mapping, waardoor een vlucht op lage hoogte mogelijk is, zelfs bij nulzicht, terwijl piloten ook grond- en luchtbotsingen vermijden. Met informatielagen die zijn verzameld van satellieten, kunnen piloten vliegen in zones met GPS-ontkenning.


Geïnstalleerd op de neus van de helikopter, staart de geïntegreerde sensorarray (BrightNite en de Xplore-radar) in een groothoek naar de vliegbaan.


"De nieuwe technologie biedt helikopterpiloten een F-35-klasse HMD (Helmet Mounted Display) -systeem, zei Elbit, eraan toevoegend dat de wijzigingen die aan de helm zijn aangebracht niet alleen gebruikmaken van de sensoren die op het platform zijn geïnstalleerd, maar ook van geavanceerde AI- en fusiemogelijkheden om piloten te verwerken en een uniform beeld te geven.

51 weergaven0 opmerkingen
bottom of page