top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hersenactiviteit in slaap en anesthesie aanwijzing voor de ziekte van Alzheimer


Van links naar rechts prof. Inna Slutsky en promovendi Daniel Zarhin en Refaela Atsmon. Foto door Dr. Tal Laviv via ISRAEL21C


Een nieuwe studie heeft een pathologische hersenactiviteit onthuld die vele jaren voorafgaat aan de symptomen van de ziekte van Alzheimer: verhoogde activiteit in de hippocampus tijdens anesthesie en slaap, als gevolg van een storing in het mechanisme dat het neurale netwerk stabiliseert.


De ontdekking van deze abnormale activiteit kan een vroege diagnose van de verwoestende neurologische ziekte mogelijk maken.


Hoofdonderzoeker prof. Inna Slutsky van de Universiteit van Tel Aviv legde aan ISRAEL21C uit dat amyloïde-afzettingen, een kenmerk van de ziekte van Alzheimer, al 10 of 20 jaar vóór het begin van typische symptomen zoals geheugenverlies en cognitieve achteruitgang in de hersenen van patiënten worden gevormd.


"Wij zijn van mening dat het identificeren van een kenmerk van afwijkende hersenactiviteit in het presymptomatische stadium van de ziekte van Alzheimer en het begrijpen van de mechanismen die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling ervan een sleutel is tot een effectieve behandeling," zei ze.


De onderzoekers bestudeerden het hippocampusgebied van de hersenen in diermodellen voor de ziekte van Alzheimer, waarbij ze cel activiteit in de hippocampus meten wanneer de dieren wakker en actief waren, en wanneer ze sliepen of onder narcose waren.


Hoewel het bekend is dat de neuronale activiteit van de hippocampus afneemt bij slapende, verdoofde gezonde dieren, bleef de activiteit van de hippocampus hoog bij dieren met de ziekte van Alzheimer.


"Dit komt door een storing in de fysiologische regulatie, nooit eerder waargenomen in de context van de ziekte van Alzheimer", zegt promovendus Daniel Zarhin.


Deze abnormale activiteit bleek veel vaker voor te komen onder narcose. Daarom, zegt Slutsky, "zou het belangrijk zijn om te testen of korte anesthesie kan worden gebruikt voor een vroege diagnose van de ziekte van Alzheimer."


Halit Baeloha, die onderzoek doet naar slaapproblemen die verband houden met de ziekte van Alzheimer, zei dat de ontdekte verstoring begint vóór het begin van de typische slaapstoornissen die worden waargenomen bij Alzheimerpatiënten.


Is er een medicijn dat het verstoorde regelmechanisme kan corrigeren? De onderzoekers probeerden een bestaand medicijn voor multiple sclerose, vaak gebruikt om de neuronale activiteit bij epilepsiepatiënten te reguleren. Dit medicijn stabiliseerde inderdaad de activiteit en verminderde pathologische activiteit in het Alzheimer-model tijdens anesthesie.


De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports.


Slutsky zei dat recente projecties laten zien dat het aantal mensen met dementie wereldwijd zal toenemen van 50 miljoen in 2019 tot meer dan 150 miljoen in 2050.


“Deze enorme toename van de prevalentie van de ziekte van Alzheimer als gevolg van de verwachte toename van de bevolkingsgroei en de levensverwachting zal doorgaan tenzij we effectieve behandelingen ontwikkelen. Dit is duidelijk een waarschuwing om te investeren in onderzoek naar dementie en de meest voorkomende vorm ervan: de ziekte van Alzheimer,' zei ze.


De onderzoekers zijn nu van plan om samen te werken met medische centra in Israël en wereldwijd om te testen of de mechanismen die in diermodellen zijn ontdekt, ook kunnen worden geïdentificeerd bij patiënten met de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium.

145 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page