top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hersenstimulatie helpt ouderen om tegelijkertijd te lopen en te praten


Ter illustratie. Foto door Philippe Leone op Unsplash


Lopen en praten terwijl je kauwgom kauwt - het klinkt als het begin van een slechte grap, maar voor oudere volwassenen met mobiliteitsproblemen is het geen lachertje.


"We weten dat bij oudere mensen moeilijkheden bij het uitvoeren van een andere taak tijdens het lopen of staan ​​wijzen op een bestaand en/of een potentieel probleem met betrekking tot beide functies, evenals een verhoogd risico op vallen", merkt prof. Jeffrey Hausdorff van de Sackler-faculteit voor Geneeskunde van de Universiteit van Tel Aviv op.


Het onderzoek werd gefinancierd door een subsidie ​​van de US-Israel Binational Science Foundation. De resultaten zijn gepubliceerd in The Annals of Neurology, het peer-reviewed tijdschrift van de American Neurological Association.


Hausdorff en een team van TAU, het Tel Aviv Sourasky Medical Center en de Harvard Medical School hebben ontdekt dat zachte stimulatie van de dorsale laterale prefrontale cortex (het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het verdelen van aandacht en uitvoerende functies) de negatieve impact van staan ​​of lopen tijdens het tegelijkertijd een aanvullende cognitieve taak uitvoeren, zoals telefoneren, aldus ISRAEL21C.


De studie omvatte 57 proefpersonen ouder dan 70. Elke behandeling omvatte niet-invasieve transcraniële directe stimulatie, met behulp van een zeer lage intensiteit elektrische stroom, gedurende 20 minuten.


Er waren vier groepen: sham (geen stimulatie), stimulatie van het cognitieve gebied van de hersenen, stimulatie van een sensomotorisch gebied van de hersenen, en gelijktijdige stimulatie van motorische en cognitieve gebieden.


Onmiddellijk na afloop van de behandeling werd het lopen en staan ​​van elke proefpersoon geëvalueerd, met en zonder verzoeken om tegelijkertijd een cognitieve taak uit te voeren.


Stimulatie van het cognitieve gebied van de hersenen verminderde de negatieve effecten van de cognitieve taak op de loop- en sta stabiliteit met ongeveer 50%. Stimulatie van het sensomotorische gebied verbeterde de prestaties niet.


"Dubbele taken waarbij je loopt en tegelijkertijd een cognitieve taak uitvoert, zoals praten op een mobiele telefoon of met een metgezel, komt vaak voor gedurende de dag," zei Hausdorff. "De gelijktijdige uitvoering van twee taken vereist het vermogen om de aandacht te verdelen."


De onderzoekers hopen dat hun methode - die zacht genoeg is om thuis te doen - het vermogen van senioren zal verbeteren om "beide taken tegelijkertijd op een veiligere manier uit te voeren".


"We voorzien de mogelijkheid om dit type therapie te combineren met oefeningen en andere interventies die kunnen helpen om het lopen te verbeteren, het denken te verbeteren en het risico op vallen te verminderen. Er zijn aanwijzingen dat gecombineerde therapie de meest effectieve oplossing zou kunnen zijn”, legt Hausdorff uit.

50 weergaven0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page