top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het 39ste Jerusalem Film Festival start 21 juli


Israëlische regisseur Zohar Wagner, uiterst rechts, op de set van "Savoy" met acteurs Dana Ivgy en Amir Bitton. Foto door Michael Olmert met dank aan Jerusalem Film Festival via ISRAEL21C


Het Jerusalem Film Festival (JFF) begint op 21 juli en loopt tot het einde van de maand in de Jerusalem Cinematheque en omgeving.


Het programma omvat lange speelfilms, documentaires en experimentele films die het afgelopen jaar zijn uitgebracht, korte films en winnaars van de filmfestivals van Berlijn, Cannes, Venetië en Sundance. Er zullen gratis vertoningen plaatsvinden in verschillende wijken van Jeruzalem.


Een internationaal festival sinds de oprichting op 17 mei 1984, ingehuldigd door de eerste regisseur van de Jerusalem Cinematheque, Lia van Leer (1924-2015), het JFF vertoont niet alleen het beste van de wereldcinema, maar is ook de etalage voor opkomende Israëlische filmmakers.


Van Leer en haar man, producer en toneelschrijver Wim van Leer, begonnen in 1955 met het vertonen van films in hun huis in Haifa. Die bijeenkomsten groeiden uit tot de Haifa Cinematheque en in 1974 richtte het paar de Jerusalem Cinematheque op.


Hedendaagse internationale zwaargewichten uit de filmindustrie woonden het allereerste festival bij. Twee van de opmerkelijke gasten waren de stille sirene Lillian Gish uit de jaren 1920 en de Parijse acteur, schrijver, regisseur, producer en zangeres Jeanne Moreau.


Lia van Leer en Moreau waren juryleden op Europese filmfestivals in 1983 — Moreau was dat jaar hoofd van de jury op het 33e Internationale Filmfestival van Berlijn, en Van Leer zat in de jury in Cannes.


Dit jaar, ter gelegenheid van het 39-jarig jubileum van het festival, is de tweevoudig bekroonde regisseur Ruben Östlund van het Cannes Film Festival de Palme d'Or de eregast. Zijn nieuwste film, 'Triangle of Sadness', zal in première gaan in het Midden-Oosten tijdens de openingsceremonie in Sultan's Pool, onder de muren van de oude stad. Gedurende het festival wordt een retrospectief van zijn werken vertoond., meldt ISRAEL21C.


De toepasselijk genaamde International Competition is de meest prestigieuze internationale competitie voor speelfilms van het JFF. Andere internationale competities zijn onder meer Firstborn, gericht op de volgende generatie filmmakers; In the Spirit of Freedom, voor films over het streven naar vrijheid en gerechtigheid; de Chantal Akermanprijs, voor wie door innovatie een gebeurtenis of waargebeurd verhaal behandelt; Masters, voor nieuwe films van gevestigde regisseurs; en Art at the Junction, een raamwerk voor experimentele cinema in samenwerking met het Mamuta Art and Media Center.


Genomineerd voor de lokaal begeerde Haggiag (voorheen Wolgin) Competitie voor Israëlische speelfilms dit jaar zijn Jake Paltrow's "0 juni" over de dagen voorafgaand aan de executie van Eichman; en Zohar Wagners "Savoy" over een huisvrouw die gegijzeld werd bij een aanslag in 1975 op een hotel in Tel Aviv.


Een inzending in de Diamond Competition voor Israëlische documentaires van dit jaar is 'The Partisan with the Leica Camera', geregisseerd door Ruth Walk, over een man die zich bij de Poolse partizanen voegde om tegen de nazi's te vechten en die in staat was hun leven in de bossen visueel vast te leggen.


Pitch Point, een platform voor de presentatie van Israëlische speelfilms in ontwikkeling, stelt lokale nieuwkomers in staat hun projecten te presenteren aan leden van de internationale filmindustrie. Deze kans, ondersteund door het Jerusalem Film & Television Fund van de Jerusalem Development Authority, vergroot hun toegang tot middelen en financiering en bevordert coproducties en samenwerkingen.


Voor het hele programma van het Jerusalem Film Festival klik hier.


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page