top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het antwoord op Parkinson en Alzheimer zit helemaal in jouw ogen


Neuralight productmanager Tali Band tijdens een presentatie. Foto met dank aan Neuralight via ISRAEL21C


"Kijk in mijn ogen. Wat zie je?" zegt de man tegen zijn vrouw. "Ik zie Parkinson, Alzheimer en MS", antwoordt ze. Niet de meest romantische uitwisseling.


Maar stel je voor dat in iemands ogen staren de sleutel zou zijn tot het diagnosticeren van neurologische aandoeningen, die ' s werelds belangrijkste oorzaak van invaliditeit zijn en ongeveer $ 800 miljard per jaar kosten aan directe behandelingskosten.


De correlaties tussen "oculometrie" (de biometrische meting van de beweging en conditie van de ogen) en neurologische aandoeningen is een veel onderzocht gebied van studie, met meer dan 750 artikelen gepubliceerd in tijdschriften zoals The Lancet, Nature en Neurology .


Het is echter een uitdaging gebleken om een ​​technologie te ontwikkelen die de gegevens van de ogen kan decoderen. Niemand heeft met succes vooruitgang geboekt bij het commercialiseren van een oculometrische benadering.


Tot nu


In oktober 2021 werd de in Tel Aviv en Austin, Texas gevestigde startup Neuralight gelanceerd met een startinvestering van $ 5,5 miljoen en een doel om neurologische evaluatie en zorg te digitaliseren en zelfs te automatiseren.


Je kunt alleen verbeteren wat je kunt meten


Neurologische onderzoeken waren traditioneel gebaseerd op een subjectieve, handmatige beoordeling van symptomen.


“De arts zal 50 vragen stellen, zoals hoe moeilijk is het om je overhemd dicht te knopen? Of de dokter vraagt ​​de patiënt om door de kamer te lopen, zodat ze hun gang kunnen beoordelen”, legt Neuralight CEO Micah Breakstone aan ISRAEL21C uit.


Het ontbreken van objectieve criteria heeft farmaceutische bedrijven ervan weerhouden om effectieve medicijnen te ontwikkelen. Breakstone merkt op dat voor dementie studies hebben aangetoond dat twee artsen die op dezelfde dag naar dezelfde patiënt kijken, een variabele diagnose van 35 procent kunnen hebben.


"We hebben een statistisch significant resultaat nodig", zegt Breakstone.


De technologie van Neuralight is geen remedie of behandeling voor neurologische aandoeningen.


Het platform is eerder bedoeld om de farmaceutische ontwikkeling te versnellen, met een initiële focus op Parkinson, Alzheimer en multiple sclerose.


Het platform extraheert automatisch microscopische oogbewegingsmetingen die dienen als "digitale eindpunten" voor neurologische aandoeningen.


Een arts zal een korte video van vijf minuten van de ogen van een patiënt opnemen. De beeldvormingstools van Neuralight ruimen de video op, waarna kunstmatige intelligentie en machine learning aan de slag gaan om te ontcijferen wat er achter de oogbewegingen zit.


Zodra Neuralight oogmetingen van een patiënt heeft verkregen, is het van plan de gegevens aan farmaceutische bedrijven te verkopen. Zoals Breakstone tegen ISRAEL21c zegt: "Je kunt niet verbeteren wat je niet meet."


"Digitale eindpunten zijn de toekomst van de neurologie", voegt Rivka Kreitman toe, Chief Innovation Officer van het bedrijf en voormalig hoofd van wereldwijd innovatief onderzoek en ontwikkeling bij de Israëlische farmaceutische gigant Teva.


"Deze technologie is het ontbrekende stuk dat de farma nodig heeft om de ontwikkeling van geneesmiddelen voor neurologische ziekten effectief en uiteindelijk succesvoller te maken."


Voldoet aan privacy


In de ideale wereld van Breakstone zouden alle gegevens die door Neuralight uit video's zijn geëxtraheerd, worden verwerkt op de Neuralight-cloud, die volgens hem HIPAA-compatibel is met alle geanonimiseerde gegevens ("We hoeven het gezicht van een patiënt niet te zien, alleen zijn of haar ogen").


Sommige organisaties willen de gegevens om privacy redenen wel in huis hebben; in die gevallen brengt Neuralight zijn eigen server mee.


Neuralight heeft geen eye-trackers nodig, wat het proces voor patiënten eenvoudiger maakt omdat ze niet relatief lang stil hoeven te zitten.


In plaats daarvan is een eenvoudige iPhone- of zelfs Zoom-opname prima. Een Neuralight-video-opname duurt 10 minuten versus 40 minuten bij het werken met een eye-tracker.


Neuralight's AI "versterkt en verbetert de standaard videoresolutie, zodat je uit standaard videosignalen kunt halen wat je traditioneel alleen zou kunnen doen met professionele laboratoriumapparatuur", legt Breakstone uit.


Hij vergelijkt de resolutie met hoe satellieten in de ruimte de nummers op het kenteken van een auto kunnen onderscheiden met een vergelijkbare soort 'superresolutie'.


Neuralight analyseert bijna 100 parameters, waaronder de knipperfrequentie, hoe snel de patiënt zich op een specifiek object kan fixeren en de snelheid van pupilverwijding (de laatste is sterk gecorreleerd met Parkinson).


Digitale biomarkers


Breakstone richtte samen met CTO Edmund Benami Neuralight op nadat Breakstone zijn vorige startup, Chorus.ai, voor $ 575 miljoen aan ZoomInfo had verkocht.


"Ik had met pensioen kunnen gaan, maar dat zou een beetje leeg zijn geweest", zegt hij. Zijn grootvader leed aan de ziekte van Alzheimer, en dat bracht Breakstone ertoe om "iets te willen doen om de wereld een betere plek te maken, iets waar ik diep in geloofde", vertelt hij aan ISRAEL21c.


"Digitale biomarkers zijn erg in de mode", zegt hij, en investeerders waren het daarmee eens.


De initiële financiering voor Neuralight kwam van VSC Ventures, Operator Partners, Clover Health CEO Vivek Garipalli en Noam Solomon, de CEO van Immunai .


Terwijl het grootste deel van het 19-koppige team zich in Israël bevindt, waar R&D is gevestigd, verhuisde Breakstone naar Austin om de connecties van het bedrijf in de Verenigde Staten op te bouwen.


Neuralight heeft een werkende MVP (tech spreekt voor "minimaal levensvatbaar product") en Breakstone hoopt tegen het einde van 2022 de eerste FDA-goedkeuring te ontvangen met de eerste commerciële contracten die in 2023 zijn ondertekend.


De komende maanden zullen klinische proeven van start gaan. Neuralight is in gesprek met drie grote pharma bedrijven.


Hoewel neurotechnologie een bloeiende industrie is, zegt Breakstone dat de meeste concurrenten van Neuralight "dingen doen met apparaten, niet met de ogen." Het in Boston gevestigde Beacon Biosignals, bijvoorbeeld, gebruikt EEG-gegevens om biomarkers voor neurologische aandoeningen te creëren, waarvan hij zegt dat het "moeilijker zal worden aangenomen als een universele oplossing."


Gelukkig voor de miljard mensen die lijden aan neurologische aandoeningen, is Breakstone van mening dat Neuralight "op een dringende missie is. We bouwen aan een waarde gedreven bedrijf.”


Klik hier voor meer informatie over Neuralight .


173 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page