top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het blijkt dat functionarissen van Buitenlandse Zaken details over levering onderdelen F-35 hadden gelekt, waardoor de zaak aan het rollen kwam

F-35 Adir. Foto IDF


De rechtbank in Den Haag heeft de overdracht van onderdelen voor F-35-vliegtuigen aan Israël opgeschort. De beslissing werd genomen na een beroep dat mensenrechtenorganisaties in Nederland tegen de regering hadden ingediend. De zaak begon nadat functionarissen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de informatie hadden gelekt betreffende de vliegtuigonderdelen melden Is5raëlische media waaronder N12News.


Het Hof van Beroep in Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de Nederlandse regering binnen zeven dagen de levering aan Israël van Amerikaanse onderdelen voor Lockheed Martin F-35 gevechtsvliegtuigen, opgeslagen in pakhuizen in Woensdrecht, moet stopzetten. De rechtbank accepteerde daarmee een petitie die door mensenrechtenorganisaties tegen de Nederlandse regering was ingediend, met als argument dat de levering van de onderdelen Nederland bij oorlogsmisdaden zou kunnen betrekken, meldt Globes.


Het Hof van Beroep vernietigde in december de uitspraak van de rechtbank, die het verzoek verwierp. Een anonieme brief van diplomaten van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken bracht de zaak aan het rollen en steunde de petitie en beschuldigde de regering van buitengewone tussenkomst in het voordeel van Israël in deze zaak.


De Nederlandse regering heeft in het verleden verklaard dat de VS, die de F-35 produceren, de onderdelen vanuit andere magazijnen en bases aan Israël zouden kunnen leveren, maar de uitspraak van de rechtbank betekent een klap voor het imago van Israël en een overwinning voor degenen die beschuldigen het overtreden van het internationaal recht tijdens de oorlog in de Gazastrook.


Het beroep werd ingesteld nadat een lokale rechtbank in Nederland het verzoek had afgewezen.


Volgens de internationale verdragen die Nederland heeft ondertekend, moet Nederland de export van wapens verbieden als er grote angst bestaat voor schendingen van het internationaal recht. Daarom werd besloten: "Export van F-35-onderdelen naar Israël mag niet plaatsvinden." De rechtbank oordeelde ook dat het besluit van de huidige regering om niet in te grijpen in de onderdelenexport overeenkomst die in 2016 werd ondertekend, "een schending vormt van de verplichtingen van Nederland volgens internationale verdragen."


De export binnen een week stopzetten

De rechtbank beval Nederland de export “binnen zeven dagen” stop te zetten. De directe gevolgen van de stap zijn nog niet duidelijk, omdat de Nederlandse overheid in het verleden heeft aangegeven dat ‘Lockheed Martin’, de onderdelenfabrikant, deze ook vanuit andere bases in Europa kan leveren. De betrokken basis van waaruit de export werd verboden, ligt in Woensdrecht.


De Israëlische versie van de F-35 staat bekend als de Adir. De Israëlische luchtmacht heeft 36 van deze vliegtuigen, waarvan er nog 14 in bestelling zijn, en heeft verzocht om nog eens 25 te kunnen kopen. Het Israëlische defensie-elektronicabedrijf Elbit Systems produceert displays en helmen voor de F-35 vliegtuigen.


1.648 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Jaap van Duin
Jaap van Duin
Feb 12

Een minister kan dan ook een dienstorder uitvaardigen door de bewuste ambtenaren op staande voet naar huis te sturen. BZ is al heel lang een foute club gebleken.

Like

Ton van Hagen
Feb 12

Gewoon lekker geen schermen en helmen meer aan Nederland leveren stand 1 - 1 toch

Like
bottom of page