top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het gezicht van een nieuwe Adidas capagne is een ultraorthodoxe moeder en marathonrenner


Beatie (Bracha) Deutsch. Foto via Facebook


Het komt niet elke dag voor dat Europa's grootste sportkledingfabrikant een ultraorthodoxe joodse voruw op een billboard plaatst. Maar dat is precies wat er gebeurde toen Adidas eerder dit jaar de Israëlische nationale marathon- en halve marathonkampioen Beatie (Bracha) Deutsch portretteerde in een advertentiecampagne langs de Ayalon Highway in Tel Aviv.


Adidas billboard


Onlangs verscheen de 31-jarige moeder van vijf kinderen, die op 19-jarige leeftijd naar Israël emigreerde, in de Adidas campagne "Impossible is Nothing" in haar kenmerkende look - een rok tot onder de knieën, ¾-lange mouwen en een hoofddoek.


Maar dit is niet de eerste keer dat de in Amerika geboren Deutsch, wiens bijnaam op Instagram @marathonmother is, stereotypen trotseert.


Niets aan haar verhaal is normaal.


Beatie Deutsch finished een andere marathon. Screenshot YouTube


Deutsch, die tijdens de Olympische Spelen in Tokio nipt de strijd om Israël miste, kwam pas vijf jaar geleden in de sport. Ze begon te rennen na de geboorte van haar vierde kind - het vierde in zes jaar.


Na te veel informele races verloren te hebben bij familiereünies op het strand, besloot Deutsch zich in te zetten voor een marathon om in vorm te komen. Haar eerste officiële race was de Tel Aviv Marathon van 2016, die ze liep in een tijd van 3 uur en 27 minuten.


Deutsch, die een kleine 1,5 meter lang is, liep haar volgende marathon een jaar later, in 2017, toen ze zeven maanden zwanger was, en trainde tot de dag dat ze beviel.


Haar racetijd voor de marathon – 4:08:16, duidt op veel onbenut potentieel.


Slechts een paar jaar na haar eerste race eindigde Deutsch als eerste in de Jeruzalem Marathon van 2018 . In 2019 won ze de Israëlische Nationale Kampioenschappen Marathon in Tiberias, en al snel werd ze de Israëlische nationale kampioen op de marathon en halve marathon. Met name kwalificeerde ze zich voor de Olympische Spelen van 2020 door te behoren tot de 80 beste vrouwelijke hardlopers ter wereld.


Veel vrouwen, vooral zij die religieus zijn, zien Deutsch als een rolmodel voor (ultra)orthodoxe Joodse atleten .


"We hebben niet veel rolmodellen voor vrouwelijke atleten in Israël", zegt ze in een interview met JTA. “Ik wil dat meer meisjes atleten worden en die passie nastreven. Mijn uiteindelijke doel in het leven is om de schoonheid van het jodendom te delen en mensen te beïnvloeden om op die manier licht te verspreiden, omdat ik er niet van gedroomd heb om ooit een atleet te zijn. Ik had niet zoiets van: 'O, als ik groot ben, wil ik een professionele hardloper worden.' Ik wist niet dat dat zoiets was.”


En hoewel ze beroemd werd om haar snelheid en positieve instelling, ontstonden er al snel teleurstellingen. Ten eerste werden de Olympische Spelen van Tokio vanwege de pandemie uitgesteld tot 2021. Toen dat gebeurde, werd de marathon voor vrouwen verplaatst van zondag naar zaterdag - wat betekende dat Deutsch het Internationaal Olympisch Comité moest overtuigen om de datum te wijzigen, anders kon ze niet deelnemen aan de race, omdat het samenviel met Shabbat .


En toen, in april 2020, moesten hardlopers zich opnieuw kwalificeren voor een plek op de Olympische Spelen - dit keer een nieuwe standaardtijd (2:29:30) of een plaats in de top 80. Helaas liep Deutsch een nieuw persoonlijk record van 2 :31:39 in Engeland haalde ze de grens niet.


Na maandenlang publiekelijk te hebben gevochten om de racedatum te wijzigen en oplettende Joden over de hele wereld te laten zien dat hun religie ertoe doet, was Deutsch teleurgesteld over haar raceresultaten. Toch bleef ze positief na deze grote tegenslag.


"Ik weet dat mijn tijd zal komen", zegt ze. “Bovendien is mijn PR dezelfde kwalificatietijd voor de Wereldkampioenschappen [juli 2022], een race die niet op Sjabbat is zoals de Olympische Spelen. Hoe graag ik me ook wilde kwalificeren voor de Olympische Spelen , ik wist dat de kans dat ik daadwerkelijk aan de race zou kunnen deelnemen, miniem was.


"Het kan een week of twee weken of zelfs langer duren om dit verlies te verwerken en mijn emoties te verwerken", zei ze op Instagram na haar teleurstellende resultaten. “Toen alles uit elkaar viel, was mijn eerste gedachte dat dit van Hashem komt . Misschien was dit om de wereld te laten zien dat je soms niet de doelen bereikt die je stelt en hoe je omgaat met dingen als ze niet werken zoals gepland.”


Het is niet altijd gemakkelijk geweest. In januari 2018, kort voor de marathon van Jeruzalem, werd bij Deutsch de auto-immuunziekte coeliakie vastgesteld, die leidt tot schade in de dunne darm als je gluten eet.


Beatie Deutsch tijdens een van haar trainingen. Screenshot YouTube


"Ik had een tijdje bloedarmoede voordat ik me realiseerde. Ik voelde me erg zwak en moest regelmatig stoppen om op adem te komen”, zegt Deutsch, die nu een glutenvrij dieet volgt. "Toen ik stopte met het eten van gluten, begon mijn lichaam [ijzer] te absorberen."


In 2020 blesseerde ze haar linkerscheenbeen en moest ze zes weken vrij nemen van hardlopen.

Voor Deutsch is hardlopen een meditatieve ervaring geworden. "Ik vind hardlopen een ongelooflijke kans om te bidden en met God te praten", vertelt ze aan ISRAEL21c.


De vreugde, zegt ze, zit in "alleen zijn, een nieuwe plek ontdekken en genieten van elk klein detail van de wereld om me heen."


Sinds haar race in Engeland om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, is Deutsch dit najaar begonnen met trainen voor de Abbott World Marathon Majors in Berlijn. De finish zal zijn bij de historische Brandenburger Tor, waar Hitler tot kanselier werd benoemd en zijn plannen bekendmaakte om de Joden te vernietigen.


"Ik kon geen passender manier bedenken om Am Yisrael Chai te demonstreren dan door te racen als een trotse orthodox-joodse moeder ", zegt ze.


Moeders die een gezin willen stichten terwijl ze hun dromen najagen, beschouwen Deutsch als hun rolmodel.


"Ik zie veel vrouwen op de baan en in het veld die zeggen dat we onze carrière kunnen voortzetten en toch een gezin kunnen hebben", zegt ze. “Dat is wat een revolutie teweegbrengt in de baan- en veldwereld, en ik ben een van die vrouwen.


Er is natuurlijk meer om te jongleren en balanceren. Er zijn zoveel dingen die ik niet kan doen omdat ik een gezin heb. Ik kan niet weg voor hoogtetraining, ik kan zes weken niet ophalen en vertrekken. Maar tegelijkertijd zie ik het als een geweldige carrièrekans voor moeders omdat mijn baan flexibel is. Ik train niet de hele dag en heb veel meer tijd met mijn kinderen. Ik doe iets waar ik van hou terwijl ik er voor mijn gezin ben.”


197 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page