top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het hoge aantal slachtoffers duidt op verheviging van de gevechten

De 8 militairen die de afgelopen nacht zijn gesneuveld. Foto IDF woordvoerder


Het moeilijke weekend, waarin dertien militairen omkwamen bij gevechten in de Gazastrook, getuigt van de intensiteit van de gevechten en de moeilijke gevechten die gaande zijn, schrijft Nir Debori, militair analist van N12News.


Hoewel Hamas-terroristen vrijwel nooit ‘naar contact streven’ en niet oog in oog met de strijdkrachten vechten, slaagt hun vermogen om de IDF te volgen, zelfs in bezette gebieden schachten te verlaten en antitankraketten of RPG’s af te vuren en op die manier verliezen te veroorzaken aan de IDF. Hamas maakt feitelijk gebruik van zijn voordelen in de guerrillaoorlog, in een gebied dat het goed kent.


De IDF moet echter ook bepaalde beslissingen opnieuw beoordelen, bijvoorbeeld of het juist is om met een Hummer in een bepaald gebied te rijden en niet in een pantservoertuig, waardoor de schade wordt beperkt als je over een explosief rijdt. extra voorzichtig zijn bij het betreden van huizen.


Hoewel de inlichtingendienst goed werkt en informatie geeft over een groot aantal gebouwen waarvan het vermoeden bestaat dat er explosieven zitten, zijn er plaatsen waarover niet voldoende informatie is ontvangen, en de commandanten in het veld – die de verantwoordelijkheid en het vermogen hebben om beslissingen te nemen – moeten dan voorzichtiger zijn om de schade te beperken.


Het aantal slachtoffers van het afgelopen weekend duidt er niet op dat de IDF zich probeert te haasten om resultaten te boeken in de laatste fase van de intense gevechten. De gevechten zelf zijn intens en concentreren zich op het midden en het zuiden van de Gazastrook. waar de strijdkrachten nog steeds bezig zijn de macht over te nemen, waarbij ze de verdedigingslinies van de vijand moeten doorbreken die zich hier al lang geleden op hebben voorbereid.


Aan de andere kant bevinden we ons in het noorden van de Gazastrook op een heel andere plek. Het is mogelijk dat als we tegelijkertijd het noorden en het zuiden van de Gazastrook waren binnengegaan, we nu op een andere plek zouden zijn en veel dichter bij de doelen zouden zijn die het politieke echelon zich voor de IDF had gesteld.


Israël probeert echter gebruik te maken van de situatie die de IDF in het noorden van de Gazastrook heeft bereikt en van het gebied een model te maken. Het doel is om, samen met internationale instanties, een instantie op te richten in het noorden van de Gazastrook die ook zal bestaan ​​uit lokale bewoners, die verantwoordelijk zullen zijn voor de distributie van humanitaire hulp in de Gazastrook, en gezien de beelden van de chaos uit het zuiden en van het verlies van controle – zal dit lichaam feitelijk een grote macht hebben.


Dit model zal mogelijk zijn dankzij het feit dat de IDF de controle over het gebied bijna volledig heeft overgenomen, en dat Hamas er de facto niet is. Hetzelfde orgaan dat verantwoordelijk zal zijn voor de distributie van humanitaire hulp kan degene zijn die de in de toekomst de teugels in de gehele strip in handen zal hebben.
399 weergaven0 opmerkingen
bottom of page