top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het is officieel: vrouwen zijn meer empathisch dan mannen


Screenshot YouTube


Terwijl we ons voorbereiden op Vrouwenmaand in maart, dachten we een recent gepubliceerde studie met u te delen die wetenschappelijk een intrinsiek algemene waarheid bewijst: vrouwen zijn meer empathisch dan mannen.


Empathie, beste mannelijke lezers, is een mechanisme om de emoties van andere mensen te begrijpen en hun verdriet te delen, waardoor we de behoefte voelen om hen te helpen.


Het wordt vaak onderzocht met behulp van de Reading the Mind in the Eyes Test (RMET), die het vermogen meet om interne emotionele toestanden te identificeren door het ooggebied van het gezicht te onderzoeken.


Studies hebben al vastgesteld dat het gemiddelde niveau van empathie bij vrouwen hoger is dan bij mannen. En toch werden deze studies uitgevoerd op kleine aantallen deelnemers van een beperkte leeftijdscategorie die bijna volledig beperkt was tot westerse landen.


De nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Haifa, Bar-Ilan University en Cambridge University, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift PNAS, bemonsterde 305.736 deelnemers van 16 tot 70 jaar uit 57 landen die een RMET ondergingen en cognitieve vragenlijsten invulden.


De onderzoekers ontdekten dat vrouwen in 36 van de 57 landen gemiddeld succesvoller waren dan mannen in het identificeren van emoties, wat een hogere mate van empathie weerspiegelt.


Pakistan had het grootste verschil tussen vrouwen en mannen, gevolgd door Nigeria, Griekenland en Polen. Israël stond op de 41e plaats van de 57 landen, met een vergelijkbare genderkloof als Brazilië, China, Denemarken en Zweden.


De onderzoekers vonden ook een significante toename van het empathisch vermogen van zowel vrouwen als mannen tussen de 16 en 20 jaar, terwijl op latere leeftijd een kleine empathische afname te zien is bij beide geslachten.


“De bevindingen van ons onderzoek tonen aan dat vrouwen een scherper begrip van anderen hebben. Ze zijn beter in het identificeren van de gedachten van andere mensen en ze hebben ook een sterker sociaal gevoel”, zegt prof. Ahmad Abu-Akel van de Universiteit van Haifa, in gesprek met ISRAEL21C.


"De verschillen tussen vrouwen en mannen in termen van het vermogen om mensen met wie ze omgaan echt te begrijpen, hebben belangrijke gevolgen in diverse sociale contexten", voegde hij eraan toe.


"We zouden bijvoorbeeld significante verschillen verwachten in de besluitvorming door bedrijven, bedrijven en zelfs regeringen die gendergelijkheid implementeren in vergelijking met organen waar er een genderonevenwicht is in beide richtingen."

86 weergaven1 opmerking
bottom of page