top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het Joods-Arabische voetbalprogramma floreert ondanks de oorlog

De Equalizer helpt duizenden kansarme Israëlische kinderen hun zelfvertrouwen op en buiten het veld op te bouwen. Foto met dank aan The Equalizer via Times of Israel


Vier maanden na de tragedie van 7 oktober namen Arabische jongeren uit Oost-Jeruzalem het op tegen Joodse teams in een voetbaltoernooi.


Het werd georganiseerd door The Equalizer, een non-profitorganisatie die jongens en meisjes in de sociale of geografische periferie van Israël een gevoel van doelgerichtheid biedt.


Het toernooi, in een stadion in Jeruzalem, verschilde niet van de vele honderden andere toernooien die sinds de oprichting van de organisatie vijftien jaar geleden zijn gespeeld. 

En dat is het hele punt. De Equalizer, die zijn naam ontleent aan een doelpunt dat de score gelijk maakt, geeft kansarme jongeren de kans om te schitteren, ongeacht hun achtergrond: seculier tot ultraorthodoxe joden tot christelijke, bedoeïenen en Druzen en Arabieren.


Binnen enkele dagen na 7 oktober volgden jongeren virtuele trainingen (geproduceerd door The Equalizer, oorspronkelijk tijdens Covid) via Zoom en binnen enkele weken werden ze gecoacht op velden dichtbij schuilkelders.


“We hadden managers die werden geëvacueerd en die gingen spontaan naar de hotels waar de ontheemde gezinnen waren, en begonnen sportsessies te houden met de kinderen”, zegt Yaniv Kusevitzky, directeur financiën en partnerschappen van de groep, tegen ISRAEL21c.

Yaniv Kusevitzky, directeur financiën en partnerschappen van The Equalizer. Foto The Equalizer via ISRAEL21c


“Na twee à drie weken zijn we gaan samenwerken met lokale overheden en bouwteams, omdat we begrepen dat dit een langetermijnkwestie zou zijn.”


Kusevitzky helpt levens te veranderen door middel van voetbal en vergroot het zelfvertrouwen van kinderen, zodat ze succes kunnen behalen op het veld en kunnen gedijen op school.


Het staat ver af van het decennium dat hij als helikopterpiloot bij de Israëlische luchtmacht (IAF) heeft doorgebracht, maar hij zegt dat veel van de vaardigheden die hij heeft geleerd – werken onder stress, teamwerk, leiderschap en discipline – hem goed van pas komen.


10.000 kinderen

The Equalizer werd in 2009 opgericht door Liran Gerassi, toen 24 jaar oud, nadat hij besloot dat hij iets te bieden had aan de kinderen die hij zag roken en drinken op straathoeken in Jeruzalem.


Hij vertelde hen dat hij voetbalcoach was (niet helemaal waar) en dat hij hen voor elk uur samen op het veld een uur hulp zou geven bij hun huiswerk.

De Equalizer-oprichter Liran Gerassi met spelers. Foto door Adi Peretz via ISRAEL21c


Tegen de tijd dat Kusevitzky in 2019 aan boord kwam, namen 3.000 jongeren deel aan het programma, die twee keer per week na schooltijd trainden met een professionele coach, toernooien speelden en sociale en educatieve sessies bijwoonden. Vorig jaar waren dat er 10.000.


De Equalizer werkt nauw samen met scholen en gemeenschapscentra in achterstandswijken. Ze identificeren jongeren die het meeste zullen profiteren van wat The Equalizer biedt: vertrouwen, veerkracht en zelfvertrouwen.


“We hebben teams van alle achtergronden en we creëren sociale cohesie”, zegt Kusevitzky.


“Ze ontmoeten elkaar voor een toernooi, ze schudden elkaar de hand, ze warmen samen op. Ze dragen hetzelfde shirt met hetzelfde logo. Ze voelen zich trots; ze maken deel uit van een gezin. Vorig jaar hadden we 186 toernooien en ontvingen we de President's Award voor vrijwilligerswerk voor ons werk bij het bevorderen van onderwijs, gelijkheid en sociale verandering in Israël.”

De Equalizer ontving in 2023 de President's Award voor vrijwilligerswerk. Hier afgebeeld met de Israëlische president Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog zijn oprichter en uitvoerend directeur Liran Gerassi, midden, met Shirel Taganya van The Equalizer's Basketball for Female Empowerment-programma en Tamir Samandar van zijn Special Doelen programma. Foto met dank aan The Equalizer via ISRAEL21c


Verantwoordelijk voor de toekomst

Sinds het bloedbad van 7 oktober heeft de organisatie een extra rol op zich genomen door voetbal te brengen naar duizenden door oorlog ontheemde kinderen uit het noorden en het zuiden van het land.


“Eén moeder uit Sderot [de stad die het dichtst bij Gaza ligt] werd ontheemd naar Eilat”, zegt Kusevitzky, zei "dat haar zoon de kamer niet wilde verlaten, hij was bang na wat er was gebeurd. De eerste keer dat hij erin slaagde uit te gaan, was toen The Equalizer kwam."


“Ze zei dat het zijn leven de afgelopen drie maanden had veranderd". Voetballen gaf hem zijn zelfvertrouwen terug. Het was voor hem en anderen van cruciaal belang om de normaliteit te bereiken wanneer ze die het meest nodig hadden, in een tijd van chaos.


“We voelen ons nu allemaal meer verantwoordelijk voor de toekomst van Israël dan voorheen. Ik heb het gevoel dat we een missie hebben en dat we echt impact kunnen hebben op hoe de volgende generatie van Israël eruit zal zien. Israël is zeer divers in de samenleving, maar we moeten een manier vinden om samen te leven en dezelfde basiswaarde te delen.”


Niet alleen voetbal

De Equalizer is niet alleen voor jongens en het gaat niet alleen over voetbal. Er zijn nu 100 meisjesteams. De meesten van hen voetballen voor het eerst en hebben nog nooit een wedstrijd gezien, maar dat maakt niet uit. Ze leren lessen voor het leven, ze leren over de empowerment van vrouwen, en ze hebben veel plezier.

Deelnemers aan het Boatot-programma van The Equalizer, waarin voetbal- en vrouwen empowermentactiviteiten worden gecombineerd. Foto door Aviv Havron via ISRAEL21c


Er zijn ook basketbalprogramma's voor jongens en meisjes (ondersteund door Josh Harris, eigenaar van het basketbalteam Philadelphia 76ers in de VS), en spelers worden aangemoedigd belangstelling te tonen voor de hightechwereld van Israël.


Er is ook een programma voor kinderen met autisme, en een programma voor 'veilig zwemmen' voor mensen met beperkte toegang tot zwembaden.

Deelnemers aan het Special Goals-programma van The Equalizer. Foto door Aviv Havron via ISRAEL21c


Rolmodellen

De Equalizer biedt kinderen rolmodellen, zegt Kusevitzky, een 38-jarige inwoner van Jaffa die in zijn jeugd een fervent basketbalspeler was.


Hij herinnert zich dat van de duizenden die zich hadden aangemeld voor zijn pilotencursus, er 500 werden geselecteerd en slechts 40 gekwalificeerd.


“Toen we klaar waren met Flight Academy, konden we iemand die ons beïnvloedde uitnodigen voor de prijsuitreiking”, zegt hij.


“Zeventig procent van de mensen in de cursus bracht een sportcoach mee, dat is de impact die ze hebben. De rest bracht een leraar mee.”


Er zijn een aantal uitstekende spelers, zoals een uit Zuid-Tel Aviv die de Premier League heeft gehaald, maar de Equalizer legt niet de nadruk op winnen.


“Een kind dat niet goed is in sport kan voor het eerst in zijn leven aanvoerder zijn”, zegt Kusevitzky. “Kinderen met sociale problemen beginnen plotseling vrienden te krijgen, ze beginnen te praten, ze beginnen zichzelf sterker te maken.”


Er zijn meer kinderen die mee willen doen dan er plaatsen beschikbaar zijn, maar het komt allemaal neer op financiering.


Elk team kost ongeveer $8.000 per jaar, inclusief de kosten voor het in dienst nemen van professionele coaches, regiomanagers en onderwijsbegeleiders.


Een derde van het geld komt van de overheid, een derde van donoren en een derde van gemeenten en scholen. Vorig jaar hadden ze 500 teams. Ze zouden er 600 hebben, maar de oorlog in Gaza kwam tussenbeide.


“Ik geloof dat we de duizend kunnen halen”, zegt Kusevitzky.


Succes meten

Hoe meet The Equalizer succes? “Voor elk programma hebben we specifieke doelen. Operationeel is het eenvoudig te meten of een jongen of meisje bijvoorbeeld in een jaar zestig sessies heeft bijgewoond, of aan vijf regionale toernooien heeft deelgenomen.”

Impactdoelstellingen zijn moeilijker te meten. Kinderen en leerkrachten worden geïnterviewd en vragenlijsten ingevuld voor en na het programma. Deze informatie wordt verwerkt in een impactevaluatierapport dat jaarlijks wordt gepubliceerd.


“We zien dat het zelfvertrouwen en het zelfvertrouwen veel groter zijn geworden. In het begin zeggen velen van hen dat hun leraren hen niet goed vinden, dat ze niet veel vrienden hebben, dat ze zich geen leider voelen. Aan het eind van het jaar zien we in al die zaken een grote verbetering. Ze gedragen zich ook beter op school”, zegt Kusevitzky.


“En we zien dat ze minder bang zijn voor kinderen van buiten hun gemeenschap, omdat ze ze via de sport hebben leren kennen.”


Maximaliseren van de impact

Kusevitzky zegt dat zijn baan uitdagend en toch bevredigend is. 

“Wetende dat ik iets doe waarvan ik geloof dat het een verschil maakt. Toen ik helikopterpiloot was, had ik het gevoel dat ik heel betekenisvol werk deed voor mijn land, maar ik wist dat ik niet voor altijd in het leger wilde blijven. 


“Ik heb geleerd hoe ik moet schalen, hoe ik moet verwerken, hoe ik moet beheren. Ik wilde zoveel mogelijk geven en een andere impact hebben op de samenleving.  

“Het is alsof je de winst van een bedrijf maximaliseert, maar hier maximaliseren we de impact. Donoren zijn investeerders. We moeten ze elk jaar laten zien wat we hebben gedaan, zodat ze opnieuw gaan investeren”, zegt hij.


“Wij zijn verantwoordelijk voor de toekomst van Israël. Door middel van sport kunnen we de samenleving op een unieke manier en op een heel natuurlijke manier veranderen.

“Ik hoop dat er op een dag The Equalizer niet meer nodig zal zijn omdat iedereen gelijk zal zijn, maar zolang er nog steeds een behoefte is, willen we het oplossen.”

Voor meer informatie, klik hier

179 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page